epa07662915 Former British Foreign Secretary Boris Johnson departs his home in London, Britain, 21 June 2019. Johnson is one of two Conservative Party candidates along with Jeremy Hunt who are vying to be Britain's next Prime Minister. EPA/ANDY RAIN

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u nedjelju hitnu reviziju kazni za opasne zločine, nakon što je obećao otvaranje dodatnih 20 tisuća radnih mjesta za policajce, kao i novih 10 tisuća mjesta u zatvorima.

Reuters piše da Johnson želi zadržati red i zakon visoko na listi političkih prioriteta, a upravo ta usredotočenost na kriminal i druga domaća pitanja prije 31. listopada i previđenog izlaska Velike Britanije iz Europske unije (EU), potiču nagađanja da britanski premijer planira raspisati izbore.

Ured premijera priopćio je u nedjelju da će se preispitivanje usredotočiti na to jesu li nasilnici i seksualni prijestupnici izdržavali kazne koje odražavaju težinu njihovih zločina.

Johnson, koji je prošlog mjeseca zamijenio Theresu May, rekao je da s ciljem osiguranja povjerenja u sustav, kazna doista mora odgovarati zločinu.

Johnson je izjavio da su u prošlosti svjedočili primjerima prerano puštenih silovatelja i ubojica, kao i onih koji su ubrzo nakon puštanja ponovili prijestupe.

“To sada završava. Želimo ih uhvatiti, zatvoriti, kazniti i pravilno rehabilitirati”, poručio je Johnson.

Najavljeno je da će Johnson u ponedjeljak ugostiti visoke policijske dužnosnike, kao i čelnike probacijskih i policijskih službi, kako bi razgovarali o njegovom planu.

Johnson je ranije u nedjelju najavio još 10 tisuća novih zatvorskih mjesta, što bi prema procjenama stajalo oko 2,5 milijardi funti, a kazao je i da će policiji biti dodijeljene veće ovlasti u segmentu zaustavljanja i pretresa pojedinaca.

Johnson je dosad više puta rekao da će Britanija napustiti EU do kraja listopada, sa ili bez novog dogovora o izlasku.

No, ima tanku većinu u parlamentu, a njegova prethodnica May u tri navrata nije uspjela pridobiti podršku zastupnika za svoje verzije dogovora. To, kao i niz zahtjeva za povećanom potrošnjom potaknuli su razgovore i nagađanja o izborima kasnije ove godine.

(Hina)fah

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!