Petak, 5 lipnja, 2020

JAVIO SE PREDRAG MATIĆ: Za 20 minuta bih riješio Sloveniju

Gost N1 studija uživo bio je SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar branitelja Predrag Matić.

Branitelj Petar Janjić Tromblon Vladi je dao ultimatum od tri dana, da Hrvatska zaštiti svoje more i ribare u Savudrijskoj vali.

“On je reagirao emotivno kako je on to znao i prije. Ne mislim da će on ići u Savudrijsku valu s tim brodicama. Jednostavno tehnički, dunavski čamci ne mogu ploviti po moru, ali to je nebitno. Organizirati tako nešto, što bi asociralo na šatorski prosvjed, za to vam treba infrastruktura, a to bez Bandića, Crkve i HDZ-a ne ide. Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi se očitovao o tome, a oni su tu “referentni” faktor. Ako HDZ-u bude trebalo zaoštravati odnose i postavljati šatore ili pontone na more, to će se onda odlučiti. Tromblonova inicijativa je inicijativa dobrog čovjeka koji je revoltiran.”

Ipak, u zapadnim zemljama nije uobičajeno da veteranske udruge šalju premijeru pisma ucjene?

“Nakon što smo 27 godina ovako odgajali naše ljude, naše društvo, posebice branitelje koji su uvijek u zapećku, a kada ih treba za stranačke potrebe onda ih se izvuče, onda oni jadni dobiju dojam da su bitni, pa ih se iskoristi. Nažalost, braniteljske udruge, a predsjednici udruga se predstavljaju kao predstavnici svih branitelja, a to je uvijek maksimalno 40 ljudi koji su debelo na sisi HDZ-a, oni su moneta za političko iskorištavanje.”

Ima li Andrej Plenković pod kontrolom braniteljske udruge?

“Nema on nikakvu kontrolu, vidjeli smo to prilikom donošenja Zakona o braniteljima, čiji će se loši rezultati pokazati već ove godine. Udruge su “zaslužne” što je zakon donesen, Vlada je kriva, a cijenu će platiti svi građani Hrvatske, a posebice branitelji. Andreju Plenkoviću fale dva dana braniteljskog statosa, kao nekad Zoranu Milanoviću. On je sada predsjednik stranke pa ga moraju slušati, kada ne bude vidjet ćete epitete – jugoslavenčina, udbaš, krstio se prekjučer… Sad im je trenutno šef pa to ne mogu govoriti.”

Nedavno ste razgovarali s predsjednikom slovenskog parlamenta o arbitraži?

“Radi se o pristojnom čovjeku. Sve što nam servira politika nije točno. Možda je tu Erjavec iznimka. Ima dobrih ljudi, s dobrim, plemenitim namjerama da bude dobro i jednoj i drugoj zemlji. Mi smo susjedi, neću reći suđeni, nego blagoslovljeni da to budemo. Ovaj problem se da riješiti u par dana da ima dobre volje. Ja bih to riješio za 20 minuta.”

Kako?

“Ne želim iznijeti to sada javno, ali kada bi mi netko dao priliku… Na vlasti imamo diplomate s 25 godina iskustva u EU-u, NATO-u… Pa vidite što su napravili. Sa svim susjedima, sa svim zemljama smo u zavadi zahvaljujući troje školovanih diplomata. Što bi tek bilo da državu vode tri seljaka.”

 

Komentari

Komentari