Izetbegović prozvao Dodika pred američkim povjerenikom ! Priprema li se rušenje RS ?

Podijeli

Predsjednik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u petak je podržao ocjenu posebnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Matthewa Palmera da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik glavna zapreka za napredak u BiH, ali je izrazio i nezadovoljstvo s njegovim pohvalama strankama koje su na vlasti u Sarajevskoj županiji koje su SDA izbacile iz vlasti.

Palmer je izjavio na saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom američkog Senata u srijedu u Washingtonu kako je za zastoj u BiH glavni krivac Milorad Dodik, te je optužio nacionalističke stranke za nastavak negativne retorike, dok je pak hvalio vlast Sarajevske županije navodeći je kao uspješan iskorak.
U izjavi za Federalnu novinsku agenciju (FENA) Izetbegović je ocijenio iznimno važnim što BiH i regija ponovno dolazi u fokus Washingtona, što uključuje i raspravu u Senatu.
“Nakon imenovanja specijalnog izaslanika za Balkan, potreban je mnogo snažniji, hrabriji i odlučniji pristup, bez odgađanja. Svako odgađanje i neodlučnost ohrabruje retrogradne politike koje ne misle dobro BiH”, rekao je Izetbegović i upozorio kako je američko udaljavanje s ovoga područja otvorilo prostor drugim silama koje se protive članstvu BiH u NATO-u.

Izetbegović smatra kako nije dovoljno to što je Palmer označio Dodika glavnim problemom u BiH.
“Sve političke snage u BiH koje se bore za nastavak puta BiH u NATO i čija je spremnost da nastave u tom pravcu neupitna, zaslužuju veću potporu američke administracije”, rekao je Izetbegović.
On je pak zbunjujućim i proturječnim ocijenio Palmerove riječi da su na državnoj i entitetskoj razini na vlasti nacionalisti, dok je za Županiju Sarajevo u kojoj koaliciju na vlasti predvodi SDP, rekao da zaslužuje potporu.
“Neki Palmerovi stavovi su zbunjujući i u potpunoj suprotnosti s realnim stanjem”, rekao je Izetbegović i pojasnio kako je suštinski problem u BiH povezan s nastavkom puta u NATO.
“Palmer pokušava prikriti tu razliku govoreći o razočaravajućem i nacionalističkom liderstvu na državnoj i entitetskoj razini. Time, svjesno ili ne, sve stranke svrstava u isti koš, iako to nikako ne odgovara istini i ne vodi rješenju”, rekao je čelnik SDA.

On je dodao kako ‘naivno aktualnu vlast u Županiji Sarajevo predstavlja kao alternativu’ pri čemu je, po Izetbegoviću zanemario korupcijske afere, izostanak rezultata, te da zapravo i ne postoje izvan Sarajeva.
Izetbegović smatra kako bi bilo daleko važnije da američka administracija podrži oporbu i alternativu u Republici Srpskoj koja bi podržavala put BiH u NATO.
“To je svakako bitnije od komunalnih i županijskih tema”, rekao je Izetbegović.

(Hina) fah

Komentari

Najnovije