Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Inzko će danas smijeniti Komšića jer nije legitimni predstavnik Hrvata

Hrvatski Medijski Servis doznaje iz izvora bliskih Vijeću za implementaciju mira (PIC) da će danas visoki predstavnik Međunarodne zajednice  u BiH Valentin Inzko smijeni s dužnosti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.
Kako nam je pojasnio visoki izvor u PIC-u došlo je do značajnih promjena u pogledu prema BiH u toj kolektivnoj instituciji koja je de facto  politički tutor u Bosni i Hercegovini. Naime, prije 10-ak dana NSA (Nacionalna sigurnosna agencija Sjedinjenih Američkih Država) dostavila je predsjedniku Donaldu Trumpu originalni primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma na hrvatskome jeziku. Na taj dokument svoj su potpis stavili Franjo Tuđman u ime Republike Hrvatske, Slobodan Milošević u ime SR Jugoslavije, Alija Izetbegović u ime Bosne i Hercegovine te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.
Najzanimljiviji dio tog Daytonskog ugovora, naravno, odnosi se na njegov aneks IV u dijelu koji govori o Predsjedništvu BiH kao kolektivnom šefu države. U izvorniku na hrvatskom jeziku stoji da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka, jednog Hrvata i jednog Srbina.  Bošnjački i hrvatski član biraju se neposredno s teritorija Federacije BiH na način da se na dan izbora formiraju dvije izborne jedinice; jedna s većinski bošnjačkim stanovništvom koje ima pravo glasa za bošnjačkog člana i jedna izborna jedinica s većinski hrvatskim stanovništvom koje bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Srpski član Predsjedništva BiH bira se neposredno s teritorija Republike Srpske kao jedinstvene izborne jedinice.
Ovakav razvoj događaja nesumnjivo će izazvati političke potrese u BiH jer se razjasnila nedoumica koja jeu posljednje 24 godine  rezultirala trostrukom prevarom na račun hrvatskog naroda u vidu Željka Komšića. On je  nominalno hrvatski član Predsjedništva BiH, a po evokaciji je trbuhozborac prvog bošnjačkog člana Predsjedništva. Nakon ovoga epohalnog saznanja do nas je došla neslužbena informacija da će Inzko, nakon što smijeni nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva, mandat ponuditi na raspolaganje članovima PIC-a jer više ne vidi smisao svog desetogodišnjeg djelovanja u BiH.
Hrvatski Medijski Servis s pozornošću će nastaviti pratiti razvoj događaja vezanih za ovo saznanje koje je do kraja ogolilo teorijsku osnovu za mogućnost da Bošnjaci Hrvatima mogu izabrati člana Predsjedništva.
Jedino što se u ovom trenutku još možemo upitati je zašto je izvornik Daytonskog mirovnog sporazuma na hrvatskom jeziku ovoliko dugo stajao u ladici i zbog čijih interesa se ovoliko dugo čekalo s njihovim objavljivanjem./Aprilili/HMS/fah
Komentari

Komentari