I dok političari ne mogu postići dogovor, ribari sa slovenske i hrvatske strane susreću se svakodnevno. Nerijetko intervenira i policija, ali čini se da su im problemi isti. Piranski zaljev posjetila je naša Mirna Brekalo.

Mirno u luci, nemirno na moru. Hrvatski ribari pregledavaju svoju mrežu i broje ulov dok pomalo s podsmijehom govore o ponašanju susjeda otkada je donesena arbitražna odluka.

“Slovenci su postali histerični na terenu, svaki dan šalju glisere na nas, upozoravaju nas da smo na slovenskom teritorijalnom moru i istovremeno dolazi naša policija i nedaju da se približavaju našim ribarima”, kaže Daniele Kolec, predsjednik Udruge Mare Croaticum.

Savudrijske ribare ne zanima ni hrvatsko ponašanje. Od svog stava neće odstupiti ni milimetar.

“A mi ne čekamo rješenje, mi znamo tu gdje je naše, mi ćemo i dalje tu ribariti bilo koju odluku oni da naprave. Ako će oni odlučiti da ćemo negdje popustiti, vjerojatno će biti incidenta jer mi nećemo popustiti”, ljut je savudrijski ribar Ezio Kocijančić.

Slovenski ribar Ezio Novogradec u izjavama je pak puno blaži. Dok se priprema na isplovljavanje ne želi se dodatno uplesti u mrežu napetih susjedskih odnosa.

“Politika ima svoj pogled, jedni se na jednoj strani svađaju, drugi na drugoj, i sada kako se dogovore o nečemu što bi već bilo normalno da bude razriješeno. Ne vjerujem ništa više, dok nećemo vidjeti da se istinito nešto primaknulo”, kaže slovenski ribar Zlatko Novogradec.

Stanovnici suncem okupanog Pirana poručuju – sve je to predstava za javnost.

“Da smo se mi i Istrijani sami dogovorili sa sobom, odavno bi to riješili bez politike”, kaže Rahmond.

“Ovi naši ribiči, oni se dobro poznaju, zajedno skupe barke, piju skupa, a to što ovi neki u ime nekih drugih pričaju, to je narodna patka”, dodaje Ahmet.

Za ribare s obje strane Savudrijske vale odnosno Piranskog zaljeva ništa se ni dalje neće neće promijeniti. Pravila u igri živaca na terenu zvanom more oni su već odavno naučili.

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!