Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

GRAĐANSKA INCIJATIVA “ISTINA O ISTANBULSKOJ” REAGIRALA NA OBERSNELOVO PONAŠANJE Demokracija na komunistički način

U povodu nedemokratskoga čina Gradonačlenika Rijeke Vojka Obersnela, koj ije zabrnaio skupljanje potpisa za otkazivanje Istanbulske konvencije i u svom službneom obraćanju na najgurblji način vrijeđao sve one koji podržavjau ovaj proces, Građanska inicijativa “Oistina o istanbulskoj” danas je na trgu sv. Marka održala tiskovnu konferencijun akon koje je janvosti uputila priopćenje za janvost u kojem stoji:

G. Vojko Obersnel omogućuje demokraciju samo onima koji misle kao on. Oni koji misle drugačije nemaju pravo reći svoje mišljenje. Ovdje više nije riječ samo o Istanbulskoj konvenciji. Ovdje je riječ o grubom kršenju naših ljudskih i ustavnih prava, odnosno o totalitarnom napadu na ustavnu slobodu mišljenja i izjašnjavanja! G. Obersnel ne razumije osnovnu demokratsku podjelu vlasti u Republici Hrvatskoj, sebi prisvaja ulogu Ustavnog suda i zabranjuje najdemokratskiji način izjašnjavanja volje naroda – referendum, a sve po starom komunističkom modelu u kojem onaj koji je na vlasti „sve zna, sve može i sve određuje, a ono s čim se ne slaže – zabranjuje“. Takav je način potpuno nespojiv s demokratskim ustrojem Republike Hrvatske.

Naime, gradonačelnik Obersnel u svojem rješenju poručuje: „Vaše motive zahtjeva za otkazivanjem ovog dokumenta mogu tumačiti jedino u svjetlu vaše želje za daljnjim toleriranjem nasilja nad ženama i djecom. Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj”, u čije ime nam se obraćate, do sada je već u javnom prostoru pokazala da ne preza od manipulacija i laži kada govori o ovom dokumentu. Stoga na temelju dosadašnjeg iskustva zaključujem da biste na traženim lokacijama manipulirali istinom, pogrešno informirali građane Rijeke o ovom dokumentu … Ne odobravam da se takvo što događa u gradu koji vodim.“

Na taj način, g. Obersnel vrijeđa sve zastupnike koji su u Saboru govorili protiv Istanbulske konvencije, Vijeće za znanost HAZU-a, Hrvatsku biskupsku konferenciju i mnoge hrvatske građane, prozivajući ih da lažu i da toleriraju nasilje nad ženama. G. Obersnel ima pravo na svoj stav, pa možda i na uvrede, ali nema pravo neistomišljenicima zabraniti slobodu izražavanja.

Pozivamo Ministarstvo uprave da hitno napravi nadzor nad ovom odlukom grada Rijeke te uključi sve državne institucije koje su potrebne da se ova odluka grada Rijeke stavi hitno izvan snage i na taj način obrane temeljna ustavna prava građana i temeljna demokratska načela u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da Ministarstvo uprave, vođeno HDZ-om neće napraviti prešutnu koaliciju s SDP-ovim gradonačelnikom Obersnelom i u ovom totalitarističkom ispadu na način na koji su takvu koaliciju napravili prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije.

Druge lokalne sredine ne opstruiraju našu inicijativu ovako direktno, već to čine financijski, postavljajući nerealne i nedohvatljive cijene korištenja gradskih površina. Udruge civilnog društva i građanske inicijative trebale bi dobivati podršku od političara i vršitelja javnih dužnosti, a događa se upravo suprotno. Primjerice, grad Zagreb i grad Osijek žele naplatiti po 1.500 i 3.000 kuna, ne za štandove, već za korištenje javne površine za svako potpisno mjesto. Takvo ponašanje nositelja javnih dužnosti je nedopustivo! Mi ćemo se sami snaći, nabaviti svoje štandove ili stolove, no tražimo oslobođenje od plaćanja korištenja javnih površina.

Pozivamo institucije koje su zadužene za stvaranje dobrog odnosa između udruga civilnog društva i javnih vlasti, a to su Savjet za razvoj civilnog društva i Zakladu za razvoj civilnog društva da se oglase! Ili su aktivnosti tih institucija vezane samo za lijevo liberalne udruge?”, stoji u Priopćenju kojega smo dobili iz Građanske Incijative “Istina o Istanbulskoj”, a koja u nedjelju 13. započinje aktivnost potpisivanja građana za održavanje referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije.

Aktivisti ove Inicijative pozvali su sve simpatizere i ljude dobre volje da financijski pomognu ovaj projekt. Pokrenuli su akciju „Posvoji potpisno mjesto!“ u kojem uplatom od 1.500 kuna uplatitelj omogućuje skupljanje potpisa na jednom mjestu u Zagrebu. Naravno, svaka, i najmanja donacija je dobrodošla

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

>>> SKANDALOZAN NAPAD NA DEMOKRACIJU U HRVATSKOJ Obersnel zabranio prikupljanje potpisa GI “Istina o Istanbulskoj” u Rijeci

Komentari

Komentari