Utorak, 7 travnja, 2020

Generalski zbor čeka informaciju o tijelu Slobodana Praljka: Organizira se komemoracija

Nakon haške presude u slučaju Prlić i ostali i samoubojstva osuđenog generala Slobodana Praljka, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlaze u političko-diplomatsku ofenzivu. Premijer u ponedjeljak putuje u Bosnu i Hercegovinu, a Predsjednica je već na putu u Ameriku, gdje će u UN-u govoriti o hrvatskom stavu i pogledu na hašku presudu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković na različitim kontinentima, ali s istim ciljem.

Premijer u Mostaru s liderima Hrvata i braniteljima. Pokušaj je to smirivanja stanja, kaže bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

“Hrvate treba ohrabriti. Hrvate se ne smije kriminalizirati i treba poslati jasnu poruku da se prošlog tjedna nije sudilo hrvatskom narodu i Hrvatskoj”, kaže Kovač.

Predsjednica u radnom posjetu Bostonu, Washingtonu i New Yorku. Središnji događaj je u srijedu, kada će govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a. Na govoru još radi, a očekuje se da će ponoviti i poručiti kako Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu.

SDP-ov Tonino Picula kaže da treba gurati izborne promjene u BiH. A o radu Haškog suda sve je već rečeno.

“Neće biti moguće osporiti njegove presude, pogotovo ne selektivno. Sve što Predsjednica i premijer namjeravaju, po mom mišljenju, ima za cilj stvaranje efekta kod domaće javnosti, odnosno onog dijela koji je odbio posljednju presudu”, kaže Picula.

Na komentar Predsjednice o velikosrpskoj agresiji, čija je prva žrtva bio hrvatski narod u BiH, reagirao je i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

“Nevjerojatna je količina licemjerja koju pokazuju hrvatski dužnosnici, u povodu posljednje presude Haaškog tribunala. Kao što Hrvatska često poručuje Srbiji, potrebno je da se Hrvatska suoči sa prošlošću”, rekao je Dačić prenosi dnevnik.hr

Britanski list Guardian piše detaljno o haškoj presudi. Spominju premijera Plenkovića, koji je izražavajući sućut svim žrtavama u BiH, rekao da Praljkov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Guardian piše da je riječ o prvom čelniku vlade neke države članice Europske unije, koji je dao javno potporu ratnom zločincu.

Komentari

Komentari