GALIĆ: Nadljudskim naporima čuvamo granice BiH, ilegalne migracije ogroman izazov

Podijeli

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić za Dnevnik.ba je rekao kako je činjenica da se Granična policija BiH sustavno bori s brojnim izazovima, a borba protiv ilegalnih prelazaka državne granice i protiv krijumčara ljudima jedna je od većih borbi posljednjih godina s kojima se suočava.

Galić je ovo izjavio nakon što je iz Granične policije potvrđeno kako je danas u GP saslušan bivši ministar vanjskih poslova BiH vezano za nezakonito izdavanje viza Bosne i Hercegovine u veleposlanstvu BiH u Pakistanu.

“Rezultati rada Granične policije u suzbijanju prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, pokazuju kako se, unatoč manjku materijalno-tehničkih resursa i ljudstva, nadljudskim naporima borimo da zaštitimo državnu granicu. Svi oni koji postupaju protuzakonito, podlijegat će sankcijama u skladu sa Zakonom. Centralni istražni ured na ovom području bilježi jako dobre rezultate u suradnji s lokalnim postrojbama. U budućnosti ćemo nastojati još jačim intenzitetom boriti se protiv svih oblika kriminala“, ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić.

Glasnogovornica GP Franka Vican je pak za Dnevnik.ba kazala kako je GP tijekom 2019. godine Tužiteljstvu BiH dostavila informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja viza BiH od strane državljana Pakistana u Veleposlanstvu BiH u Islamabadu, koji su prilikom apliciranja za vizu BiH davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su ih dobivali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba, a da je stvarna namjera pribavljanja vize BiH bila da iskoriste teritoriju BiH za odlazak u zemlje EU.

“Nakon što je Tužiteljstvo BiH u 2020. godini, dostavilo Graničnoj policiji BiH, naredbu za poduzimanje određenih istražnih radnji u cilju prikupljanja dokaza o počinjenom kaznenom djelu, kao i zahtjev za dostavljanjem informacija, Granična policija BiH je u proteklom razdoblju poduzela naložene mjere i radnje o čemu je Tužiteljstvu BiH dostavila izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama. Isto tako Granična policija BiH provodi mjere i radnje iz svoje nadležnosti te će protiv određenih državljana Pakistana, koji su sudjelovali u nezakonitom pribavljanju BiH viza Tužiteljstvu BiH podnijeti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu za krijumčarenje osoba”, istaknula je Vican./HMS/

Komentari

Najnovije