Evo zašto je dobro koristiti svinjsku mast

Podijeli

Svinjska mast je godinama nepravedno bila zanemarivana, a ugled su joj umanjile tvrdnje kako njezin sastav narušava ljudsko zdravlje.

Ali, posljednja istraživanja idu u prilog masti. Štoviše, smatra se da je čak i zdrava za tijelo. Naravno, kao i sa svim ostalim, s mašću ne treba pretjerivati, ali svakako zaslužuje biti dijelom svakog kućanstva baš kao u vremenima naših baka i deka.

Ovo su prednosti masti:

Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, primjerice, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana s nižom razinom lošeg kolesterola.

U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

Svinjska mast ima visoku točku vrenja. Točnije, svoju strukturu ne mijenja prilikom zagrijavanja iznad 250 stupnjeva Celzija.

Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbiraju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topivih namirnica, poput maslaca, povećavaju prženjem.

Naravno, konzumacija pržene hrane u većim količinama se ne preporuča, ali kada to i činite posegnite za dobrom starom masti.

Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila.

Mast sadrži kalorije, ali istraživanja potvrđuju kako je riječ o zasitnoj namirnici koja stvara dulji osjećaj sitosti. Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju te pomažu apsorpciji vitamina.

Svinjska mast sadrži kolesterol koji se u tijelu, pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcija.

Izgleda da su naše bake i djedovi, ipak, znali što rade.

Izvor novi zivot.net


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> KRENULO JE! Zatvaraju se Konzumove poslovnice diljem Hrvatske: Evo koja je prva na udaru
>>> DIJAGNOZA MILORADA PUPOVCA! Poznati psihijatar: ‘On je impotentan’
>>> STRAVIČNE PRIČE NAKON PADA KOSTAJNICE: ‘Čupali su nam zube ‘papagajkama’ i vezali testise žicom. Sumnjamo i da su nas hranili ljudskim mesom’
>>> HRVAT ULETIO MEĐU SRPSKE NAVIJAČE U DRESU VATRENIH: Pogledajte što mu se nakon toga dogodilo
Komentari

Najnovije