Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Evo kako policija i mediji manipuliraju brojkama

Tragikomično objašnjenje PU Zagrebačke o tome kako su brojili prosvjednike na jučerašnjem prosvjedu vjerojatno je izmamilo je podrugljiv osmjeh i kod najzagriženijeg ljevičara.

No da su prve procjene kako medija tako i policije bile znatno veće, svjedoče snimke zaslona i naslovi u elektroničkim medijima koje nisu promijenili, nakon što su skresali svoje prvotne procjene.

Tako je Jutarnji list, u trenutku kad je rijeka ljudi krenula s Trga žrtava fašizma prema Trgu Bana Jelačića i počela se okupljati pred govornicom, naveo u naslovu kako je “PROCJENA POLICIJE” da se okupilo 50.000 ljudi. Kasnije su to smanjili za puta deset!

A današnje tiskano izdanje Večenjeg lista, u tekstu desnici i prosvjednicima izrazito nesklone Renate Rašović – barata s brojkom od 20.000! Kako to? Tekst je pisan prije nego je policija izašla sa svojim procjenama, kako bi stigao u tiskaru! A ta je procjena svakako puno realnija od Božinovićevih 5.000! Plus jedno 15.000 “slučajnih prolaznika”!


RTL televizija je isto tako izašla s podatkom o 50.000 ljudi! To je ostalo zabilježeno na donjoj snimci zaslona! I oni su se isto tako isprva pozivali na – policijske izvore! A i snimka koju su objavili, uostalom, govori za sebe, prenosi narod.hr

Čak i uvijek “dobronamjerni” Index je procijenio da je bilo 10.000 prosvjednika okupljenih već na Trgu žrtava fašizma – prije nego su krenuli na Trg Bana Jelačića! Podsjetimo, policija je procijenila da se inicijalno tamo okupilo svega 1.500 ljudi! A da je to naraslo na 5.000 do Trga Bana Jelačića! Dakle: čak i Index je procijenio broj okupljenih na sedam puta više nego policija! Dokaz? Promijenili su naslov članka, ali ostao je url… a kasnije su napisali tekst o tome kako je prosvjed – propao!?

I ne samo to, nego su promijenili naslov – ali su zaboravili promijeniti tekst. Citiramo:

12:58 Iako organizatori tvrde da se na prosvjedu okupilo oko 50,000 ljudi, u stvarnosti ih je 10 puta manje. Prema procjenama policije, na prosvjed protiv Istanbulske došlo je oko 5,000 ljudi.

11:05 Na prosvjedu se okupilo oko 10 tisuća ljudi, kreću se prema Trgu bana Jelačića.

HRT je također u Temi dana jučer procijenio da je bilo 10.000 prosvjednika…

Organizatori su se pak hvalili s čak 50.000 okupljenih, a kasnije su to povećali na 70.000. Nije nam nakana ovdje cjenkati se brojkama, jer se time skreće fokus s bitnog – poruka upućenih sa skupa, no od svih procjena svih medija ona koju je dala policija – je daleko najmanja! Kako to? I ima li to veze s time što je prosvjed bio usmjeren protiv – Vlade?

I za kraj, jedna fotograija Trga tijekom prosvjeda i jedna na kojoj su samo – slučajni prolaznici.

Izvor: narod.hr

Komentari

Komentari