Subota, 4 travnja, 2020

EU ministri razgovarat će o planu spašavanja migranata na Sredozemlju

Ministri Njemačke, Francuske i drugih EU zemalja sastat će se u ponedjeljak u Parizu u pokušaju da se poveća podrška ad hoc mehanizmu za spašavanje migranata na Sredozemlju.

Neformalno okupljanje ministara vanjskih i unutarnjih poslova nastavak je na prošlotjedni sastanak u Helsinkiju gdje se ministri vanjskih poslova nisu uspjeli dogovoriti o predloženom mehanizmu za raspodjelu tražitelja azila koji pristižu na obale EU-a.

Mehanizam iza kojega stoje Francuska i Njemačka onemogućava Italiji i Malti da zabranjuju spasilačkim brodovima s migrantima pristanak u njihove luke. Obje zemlje učinile su to već nekoliko puta jer strahuju da će ih europski partneri iznevjeriti i ostaviti da same preuzmu odgovornost za migrante.

U raspravi u Helsinkiju istaknuta su “vrlo različita mišljenja”, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. Otkrio je kako su neki ministri odbili prihvat migranata, drugi pozvali na solidarnost, a mnogi izrazili zabrinutost zbog stvaranja poticaja za nove pokušaje opasnih putovanja.

Prema Castaneru, cilj sastanka u ponedjeljak je osvojiti podršku oko 15 zemalja članica za ad hoc mehanizam.

Poseban sastanak planiran je za početak rujna na Malti.

Članice EU-a dugo su pokušavaju postići zajednički odgovor na priljev migranata iz sjeverne Afrike preko Sredozemnog mora

Italija je prijašnjih godina prihvaćala najviše migranata s mora, čemu je na kraj stala prošle godine populistička vlada u Rimu tražeći da druge članice prihvate poštenu raspodjelu migranata.

(Hina)fah

Komentari

Komentari