Utorak, 11 kolovoza, 2020

DRŽAVA OPET PLJUNULA NA BRANITELJE: Branitelj pokopan bez imena, križa i pogreba

Josipa Remenara (63) iz Udbine vidjeli su živog 1. svibnja. Mrtvo tijelo branitelja koji je živio sam našli su 16. svibnja. Ne zna se koliko je dugo ležao mrtav u stanu u stambenoj zgradi. Njegovi susjedi su nam rekli da nisu osjetili neugodne mirise tijela jer susjeda drži puno mačaka u stanu pa sve ionako zaudara, pišu 24 sata.

– Kad su policija i vatrogasci provalili, iznijeli su ga zamotanog u deki u hodnik i tamo je stajao. Ne zna se od čega je umro jer obdukciju nisu ni obavili, a stan su mu dezinficirali tek četiri dana kasnije – rekao je Jasmin Vilić (48), susjed umrlog branitelja. Remenara, koji je bio korisnik socijalne skrbi, pokopali su na katoličkom groblju u Udbini. Humak je bio bez obilježja, bez križa, pokopan je bez crkvene ceremonije, a nije otisnuta ni osmrtnica, pa se nije ni znalo kad je ukop.

– Kosio sam travu na groblju kad sam ugledao grob bez obilježja. Čuo sam da je Remenar umro i mislio sam doći na sprovod, ali nije bilo obavjesti pa sam pomislio da tijelo u mrtvačnici čeka dolazak njegova sina koji živi u Puli ili Rijeci. Pogodilo me to. Pa i kućnim ljubimcima napišu ime. Popio sam tabletu jer sam i ja branitelj te mu slikao grob. Prozvao sam nadležne preko društvene mreže jer me boli nepravda – rekao nam je Ilija Šljivić Ike, komunalni radnik. Nakon pet ili šest dana, govori Ike, na humku se pojavio križ s imenom i prezimenom, zapaljene su svijeće, a braniteljska udruga iz Plitvica poslala je – buket cvijeća. Župnik Crkve hrvatskih mučenika, Josip Šimatović, kaže da mu nitko nije javio za sprovod. Načelnik općine Udbina Josip Seuček kaže da je odgovoran Centar za socijalnu skrb.

– Centar za socijalnu skrb Gospić – Podružnica Korenica snosio je pogrebne troškove našeg korisnika, a neke od stavki računa su križ, svježi buket i lampion, napisala nam je ravnateljica Centra Nikolina Devčić. Ministarstvo branitelja nije bilo obaviješteno. Žali zbog nedostojnog ukopa.

Komentari

Komentari