Utorak, 11 kolovoza, 2020

DODIK: Od BiH žele napraviti “slučaj Mostar”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je iz događaja koje gledamo u proteklih 11 mjeseci jasno da netko pokušava da od cijele BiH napravi slučaj “Mostar”.

Komentirajući događanja u vezi s formiranjem vlasti na razini države uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je istaknuo da entitet “Republika Srpska već pet godina nema predstavnike većinske volje svojih birača u institucijama BiH”.

On je podsjetio da su građani na izborima 2018. godine jasno odabrali politiku koja bi ih trebala predstavljati u Sarajevu, ali da oni koji su njihov izbor ni za 11 mjeseci ne ostvaruju pravo na političko predstavljanje.

“Nikada nisam komentirao odnose u Federaciji i županijama, niti smo mi ikada bilo koga u FBiH ili županijama uvjetovali da rade nešto što njihovi građani ne žele. Građani Republike Srpske su izabrali svoje predstavnike za razinu BiH, predstavnici EU su više puta isticali da godišnji nacionalni program nije uvjet za europske integracije. Zašto onda stojimo u mjestu? Sada je potpuno jasno da netko želi dodatno destabilizirati cijelu BiH, a time i Republiku Srpsku, i da nas sve zaustavi na putu reformi i europskih integracija”, naglasio je Dodik.

On je dodao da se svatko tko je pročitao principe o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine mogao uvjeriti što su potpisnici podržali i potpisali, naglasivši da svima prepušta da samo prosude zbog čega je netko odlučio od sporazuma napraviti nesporazum.

“Još jednom, vrlo odgovorno, pozivam i apeliram na sve koji su potpisali sporazum da budu odgovorni ljudi i da daju doprinos u formiranju Vijeća ministara u skladu s izbornom voljom naroda koji su nas birali. Previše posla, projekata i investicija je zaustavljeno i nitko neće čekati vječno da se dogovorimo, a investicije idu tamo gdje postoji politička stabilnost. Narodima u BiH treba više posla, investicija, radnih mjesta, ali čini mi se iznad svega nade u budućnost. To je nemoguće realizirati ako za početak ne konstituiramo organe vlasti na svim razinama”, rekao je Dodik.

Formiranje Vijeća ministara, dodao je on, ne treba i ne može više čekati ni dana.

“Narodi su nam na izborima dali odgovornost za budućnost zemlje i nitko se nema pravo poigravati time ili uvjetovati cijeli jedan narod ili entitet onim što nikada nije bilo predmet za formiranje vlasti”, kaže Dodik.

Principe za formiranje vlasti potpisali su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, a u njim je predviđeno da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bude konstituirano do 5. rujna./Srna/HMS/fah

Komentari

Komentari