Nedjelja, 5 srpnja, 2020

DODIK: Nije fer da stranci modeliraju sjednice Predsjedništva BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da je potpuno nepotrebno i nije fer da bilo tko od stranaca, pa bili to Amerikanci ili Britanci ili bilo tko drugi, modelira karakter sjednice Predsjedništva.

“To onda ne govori o suverenoj državi, nego o podaničkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatio da razgovaram na tu temu kada je riječ o Godišnjem nacionalnom planu s bilo kim”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Govoreći o sastanku veleposlanika SAD-a i Velike Britanije u BiH Ericom Nelsonom i Matthewom Fieldom s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Dodik je naglasio da je u redu ako je sastanak organiziran da veleposlanici budu informirani.

“U BiH imamo određen broj dužnosnika, pogotovo onih u Sarajevu, koji imaju podanički odnos prema strancima koji ide do toga da ih smatraju dijelom političke strukture u BiH. Ja ih ne smatram takvim, ali kao partnere u nekim poslovima suradnje sa zemljama koje predstavljaju ih prihvaćam”, naveo je Dodik.

On je poručio da stavovi BiH mogu biti samo oni koji su doneseni konsenzusom.

“Konsenzus mora postojati, pogotovo o vojnim pitanjima. U tom pogledu ne može nitko favorizirati neko rješenje, osim da bude osobno ohrabren ili obeshrabren”, kaže Dodik.

Na pitanje postoji li mogućnost da izvanredna sjednica Predsjedništva na kojoj bi trebao biti imenovan predsjedatelj Vijeća ministara bude otkazana s obzirom na stavove Komšića i člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, Dodik je rekao da Komšić komplicira situaciju.

“Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Pred samo održavanje sjednice procijenit ću hoću li zadržati svoj prijedlog da izvanredna sjednica bude održana”, rekao je Dodik.

Komentirajući pisanje pojedinih medija da bi prije sjednice Predsjedništva BiH mogao ponovno biti održan sastanak lidera stranaka, Dodik je rekao da za takav sastanak nije bilo nikakvih indicija, niti ima potrebe da bude održan. “Ukoliko inicijativa nekog od lidera bude, nije problem da se ponovno sastanemo, ali nikakve inicijative stranaca da sastanak bude održan neću prihvatiti”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da Komšić tvrdi da će podržati stavove EU, a da se u BiH čini sve da se stvari dodatno kompliciraju, te dodao da će zbog opstrukcija u formiranju vlasti najviše trpjeti europski put.

Prema Dodikovim riječima, netko je odlučio da je važniji NATO put nego europski put. “Očito je da se te dvije politike sada sukobljavaju u BiH i vidjet ćemo kako će se stvari odvijati do 5. rujna, dokle važi sporazum”, rekao je Dodik./HMS/fah

Komentari

Komentari