Četvrtak, 9 srpnja, 2020

DODIK: Ne rušim Dayton, srušili su ga stranci

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne diže revoluciju, niti pokušava rušiti Daytonski sporazum, već da su stranci u BiH srušili mirovni sporazum, što pokušavaju opravdati.

“Republika Srpska nije srušila nijednu izvornu nadležnost BiH. Stranci su nam oteli vojsku, sudstvo, tužiteljstvo, neizravne poreze… Sve su nametali pukom silom koju su tada primjenjivali i pokušavaju sada kazati da je gotovo. Nije gotovo i nikada neće biti jer su oteli 83 nadležnosti, što je za nas neprihvatljivo. Pričaju o vladavini prava, a krše Ustav, što ćemo dokazati jednog dana”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prikriva kriminal svojih prethodnika koji su kršili međunarodno pravo.

“U Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a ne od OHR-a ili veleposlanstava. Međutim, cijelo razdoblje međunarodne vladavine u BiH bilo je usmjereno protiv Srpske jer su skrnavili i otimali naše nadležnosti. Kakvi bi mi ljudi bili da to prihvatimo?”, upitao je Dodik.

On je istaknuo da se o svemu treba izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske.

“Zašto im smeta da se demokratsko tijelo, koje je konstituirano u skladu s Ustavom izjašnjava o ovome. Kako nam misle nametnuti da je ustavno ono što su činili? Gdje u Ustavu piše da BiH ima nadležnost za sigurnost, obranu, pravosuđe, financije? Ustav nije Inzko i borit ćemo se dok ovdje postojimo protiv onih koji su nam oteli prava i slobode”, rekao je Dodik za “RTRS”.

On je napomenuo da bi volio da neutralna stručna međunarodna komisija kaže što je ustavno u BiH.

“Kako bi mogli dokazati ustavnost Zakona o Sudu i Tužiteljstvu BiH? Venecijanska komisija je rekla da su strane u BiH dva entiteta, a oni nama pokušavaju okrenuti čitav sustav, odnosno da ono što se odluči na zajedničkoj razini bude nametnuto entitetima”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, zbog svega što se događa RS trpi štetu, a trenutno joj se od neizravnih poreza duguje 50 milijuna KM.

“To se radi da bi mi ostali bez novca kako bi se na ulicu dovele socijalne skupine da mijenjaju politiku. Oni bi doveli Mirka Šarovića i ostale koji su servilni prema muslimanima i odlučivali bi onako kako njima odgovara”, rekao je Dodik.

On je dodao da sve što se radi u RS odmah ide u Agenciju za istrage i zaštitu BiH i tužiteljstva, navodeći da se to dešava u kontinuitetu./Srna/HMS/fah

Komentari

Komentari