Četvrtak, 3 prosinca, 2020

DOBRE VIJESTI: Dvojica ozlijeđenih vojnika u Afganistanu uspješno se oporavljaju

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu dobrog su zdravstvenog stanja i uspješno se oporavljaju od posljedica napada u Afganistanu, teže ozlijeđeni vojnik je na rehabilitaciji u Njemačkoj, a lakše ozlijeđeni je stigao u Hrvatsku.

Teže ozlijeđeni pripadnik Hrvatske vojske doputovao je u Njemačku i trenutno  je na rehabilitaciji u američkoj vojnoj bolnici „Landstuhl Regional Medical Center“ u Landstuhlu, pokraj vojne baze u Rammsteinu, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane RH (MORH).

Ozlijeđeni hrvatski vojnik u Njemačku je prevezen iz Afganistana uz pomoć strateških partnera, Sjedinjenih Američkih Država i Savezne Republike Njemačke, a nakon liječenja u američkoj bolnici, vratit će se u Hrvatsku gdje će nastaviti rehabilitaciju uz najvišu razinu medicinske pomoći, dodaje se u priopćenju.

Bolnica „Landstuhl Regional Medical Center“ u Njemačkoj, najveća je američka vojna bolnica izvan Sjedinjenih Američkih Država, u Europi koja je specijalizirana za ratnu kirurgiju.

Drugi, lakše ozlijeđeni pripadnik Hrvatske vojske stigao je u Hrvatsku i dobrog je zdravstvenog stanja.

Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su 24. srpnja 2019.  zadobili ozljede u napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. MORH u priopćenju napominje i poziva predstavnike medija na diskreciju i zaštitu privatnosti pripadnika Hrvatske vojske i njihovih obitelji, s obzirom na to da je riječ o pripadnicima specijalne postrojbe.

Inače, u tom je napadu poginuo Josip Briški (27) i on je prvi je poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage. Talibani su preuzeli odgovornost za napad u kojem se bombaš samoubojica zabio u konvoj vojnih vozila na putu prema zračnoj luci.

 

(Hina)FAH

Komentari

Komentari