Četvrtak, 2 travnja, 2020

DETALJI KOMEMORACIJE ZA GENERALA: Doći će 40-ak generala, recitirat će se Himna slobodi, a na stolu će biti samo jedna ruža

Pred četrdesetak generala koji će na komemoraciju u Koncertnu dvoranu Lisinski doći u svečanim odorama o Praljku će govoriti njegovi prijatelji Miroslav Tuđman i Stanko Sopta

U ponedjeljak, točno u podne, u dvorani Lisinski u Zagrebu bit će održana komemoracija za generala Slobodana Praljka koji je prošloga tjedna, nakon što je skupa s još petoricom vojnih i političkih čelnika bosansko-hercegovačkih Hrvata pred Haškim sudom proglašen krivim, u sudnici ispio cijankalij i umro.

Dva prijatelja, Himna slobodi i jedna ruža

Organizaciju komemoracije i mise zadušnice za Praljka pruzeo je Hrvatski generalski zbor.

“Već nekoliko dana radimo na scenariju kako će to izgledati. Danas je to potvrđeno. Scenarij je iskordiniran s obitelji i najbližim prijateljima”, kazao je za RTL Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Doznaje se da će na komemoraciji o Praljku govoriti njegovi prijatelji Miroslav Tuđman i Stanko Sopta, Gundulićevu Himnu slobodi odrecitirat će glumac Dragan Despot, a ondje će biti četrdesetak generala u svečanim odorama. Na stolu će biti samo jedna ruža.

Dvije klape, Shakespeare i tisuće branitelja

Također, doznaje se da će hrvatsku kimnu otpjevati klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, klapa Drača iz Mostara otpjevati će pjesmu “To je zemlja dide mog”, a bit će recitirani stihovi Williama Shakespearea, vjerojatno oni koje je izgovarao sam Praljak iščekujući presudu u Haagu.

U 15 sati u Crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu bit će služena misa zadušnica za preminulog Praljka.

A umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs želi da se pred Lisinskim okupi što više ljudi pa je poručio: “Pozivam sve pripadnika HV-a i HVO-a, sve razvojačene i djelatne hrvatske branitelje, pripadnike hrvatskih snaga da pokažemo koliko smo jedinstveni u miru. Neka nas par tisuća bude i vani ako ne možemo svi stati u dvoranu Lisinski”.

 

Komentari

Komentari