Američki vojni i obavještajni dužnosnici pribojavaju se da su tisuće boraca tzv. Islamske države (ISIL) iz Sirije prebjegli u Irak u posljednjih nekoliko mjeseci i sa sobom odnijele stotine milijuna dolara u kešu.

Kako javlja CNN, procjenjuje se da je oko tisuću terorista prešlo granicu i sakrilo se u nepristupačnim dijelovima Iraka. Oni su sa sobom odnijeli i velike količine novca. To je ovoj medijskoj kući reklo nekoliko visokih američkih vojnih dužnosnika, prenosi Avaz.

CNN prenosi i da se u posljednjem uporištu ISIL-a, jednom selu uz granicu s Irakom, na jugoistoku Sirije, nalaze i visoki operativci Al-Kaide iz Iraka.

Prema procjenama SAD i Ujedinjenih naroda, u Iraku je preostalo još oko 14.000, dok u Siriji djeluje između 15. i 17.000 pripadnika Islamske države. To znači da poraz ove terorističke tvorevine još nije izvjestan, s obzirom na, ne samo na brojnost njenih pripadnika već i razgranatu mrežu podrške.

– Oni imaju brojne izvore financiranja koji još nisu prekinuti te veliki broj podupiratelja na Bliskom istoku, a i šire. Rat protiv njih daleko je od kraja – tvrde sugovornici CNN-a.

Medij dodaje da sve veći problem u regiji predstavlja miješanje Irana u unutarnje poslove u Iraku.

Navodi se i da je general Kasim Sulejmani, jedan od zapovjednika Iranske revolucionarne garde, pripadnika Kuds trupa, najmanje 20 puta boravio u Iraku prošle godine. Citirani su i izvještaji o tome da je maltretirao lokalno stanovništvo i lidere, zahtijevajući od njih lojalnost prema Iranu.

– Američke vlasti, međutim, nisu od Iraka tražili da se Sulejmani uhiti, pa ni da mu se zabrani ulazak u Irak – ističe CNN./HMS/fah

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!