Utorak, 29 rujna, 2020

Bivši zastupnik i boksač Damir Škaro uhićen zbog optužbe za silovanje

Splitske medicinske sestre i tehničari, a pridružili su im se i liječnici, u srijedu su prosvjedovali ispred KBC Split na lokalitetima Firule i Križine kako bi poručili Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Sindikalni predstavnici istaknuli su tijekom prosvjeda nazvanog “Pet do 12” kako im je osnovni cilj skrenuti pozornost na probleme s kojima se susreću zaposleni u djelatnosti zdravstva u obavljanju poslova svog zanimanja, njihovo zalaganje za dostojanstvene uvjete rada i dostojanstveno plaćeni rad.

Sindikalna povjerenica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Silvana Ganza kako žele iskazali svoje nezadovoljstvo načinom na koji teče kolektivno pregovaranje te zbog nedostatka zdravstvenog osoblja.

Više stotina zaposlenih okupilo se pred ulazima u bolnicu na Firulama i na Križinama. Prosvjednicima su se pridružili i građanski aktivisti, djelatnici drugih zdravstvenih ustanova, te brojni pacijenti i građani, a sve je nadzirala i policija.

“Želimo se zajedno s građanima usprotiviti ovakvoj politici Vlade gdje ljudi svakodnevno odlaze iz zdravstva i da se zapitamo kuda ide naše zdravstvo, te tko će nas u budućnosti liječiti i njegovati. Vlada treba vidjeti da mislimo ozbiljno. Tražimo deset posto na uvjete rada i 20 posto, ovisno o kome se radi, na odgovornost. Od toga ne odustajemo i nadamo se da do štrajka neće doći, te da će ovakve kampanje uroditi plodom”, poručila je Ganza.

Dodala je kako u petak u Zagrebu imaju nastavak pregovora s Vladom koja treba doći s konkretnim brojkama i ponudama u suprotnom idu u štrajk, no još nisu odredili datum.

Navela je i kako u splitskoj bolnici nedostaje 150 medicinskih sestara te isto toliko pomoćnog osoblja, dok je početna plaća medicinske sestre 4.500 kuna, a više medicinske sestre tisuću kuna viša.

Sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Kaja Kalinić naveo je kako tehničko osoblje u bolničkoj kuhinji radi po 28 dana bez slobodnog dana a za plaće koje su niže od hrvatskog minimalca. Ljudi, kazao je, padaju s nogu bez slobodnih dana i godišnjeg odmora, pa je ponekad na bolovanju i po njih 30 ljudi.

Viša medicinska sestra i voditeljica Dnevne bolnice na Onkologiji Damira Balić istaknula je kako su jutros u smjeni njezine dvije kolegice koje će odraditi 50 pacijenata, te dvije kolegice koje pripremaju terapije. “Nedostaje nam osoblja i sada se borimo za normalne uvjete rada da nas ima dovoljno, da nam se olakša i da više ne padamo s nogu. Ovoga ljeta smo minimalno koristili godišnje odmore, mlađe kolegice ga nisu ni koristile, a imamo i puno bolovanja”, izjavila je Balić.

Podršku kolegama došla je dati i kardiologinja Nina Berović koja je podsjetila kako su medicinske sestre na izmaku snaga te da zaslužuju bolje uvjete rada.

Osim u Splitu zaposleni u djelatnosti zdravstva mirno su prosvjedovali i KBC-u Zagreb i Općoj bolnici Dubrovnik.

 

(Hina,fah)

Komentari

Komentari