Ponedjeljak, 20 siječnja, 2020

BiH: Visoki vodostaji i dalje prijete na sjeveru zemlje, civilna zaštita sanira štetu

Stanje u poplavljenim dijelovima Bosne i Hercegovine u srijedu je nešto bolje nego u prethodna dva dana kada su se izlile neke rijeke ne sjeveru te zemlje a bujične vode ugrozile i naselja u središnjoj Bosni, dok ekipe civilne zaštite provode sanaciju zemljišta i pomažu stanovništvu u čišćenju poplavljenih objekata.

Vodostaj rijeke Sane koja je u utorak ozbiljno zaprijetila Sanskom Mostu i Prijedoru postupno opada i u srijedu ujutro je bila na razini nižoj od četiri metra koja označava kritičnu kotu.

Izvanredno stanje i dalje je ipak na snazi u općinama Bosanska Kostajnica i Bosanski Novi gdje je u noći između utorka i srijede vodostaj Sane bio veći od 540 centimetara.

Voda se ipak povlači u korito rijeke Usore koja je u utorak zaprijetila naseljima u općinama Maglaj i Doboj u središtu BiH.

U četiri osnovne škole u Doboju u srijedu nema nastave jer je voda ugrozila školske objekte i otežala pristup.

Nastave nema ni u Čelincu, Tesliću, Bosanskom Novom, Kostajnici, Prijedoru i Kotor Varoši.

Zbog izlijevanja vode na cestu, kako je izvijestio Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u prekidu je promet cestom Prijedor-Sanski Most  te u Bosanskom Novom u mjestu Dragotinja Donja.

Otežano se prometuje na magistralnim pravcima Banja Luka-Prnjavor i Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Iz županijske civilne zaštite u Zenici su najavili kako se u srijedu nastavlja potraga za šestogodišnjim dječakom Ibrahimom Mešeljevićem iz Begovog Hana koji je u utorak pao u nabujali lokalni potok.

Potraga za dječakom koji je u nabujalu vodu pao s bicikla prekinuta je u utorak navečer a pretpostavka je da je njegovo tijelo vodena bujica vrlo brzo odnijela u rijeku Bosnu.

(Hina)fah

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!