(AUDIO) Pater Ike Mandurić: Institucije nisu učinile dovoljno da se naši pokojni pronađu i to oni koji su za Hrvatsku, svoje živote žrtvovali kao Krist!

Podijeli

                „… osobito se treba sjećati i onih za čije grobove ne znamo. To što za njihove grobove ne znamo, nije razlog niti zapreka tome da ih danas osobito častimo.“, rekao je pater Ike Mandurić u Svetištu Srca Isusova u Osijeku, na svetoj misi koju je predslavio na Dušni dan 2. studenoga 2019.g.

„Premda bi se danas trebali svi oni koji su doprinijeli da se ne pronađu grobovi, osobito naših branitelja, to je za Hrvatsku jedno poniženje, za jedan narod je to poniženje, da nisu institucije možda učinile dovoljno, a nisu učinile dovoljno da se ti naši pokojni pronađu. I to koji? Oni koji su za Hrvatsku, za narod, svoje živote žrtvovali kao Krist! To nas duboko mora boljeti. I mene boli, a sigurno i vas boli, to nas duboko mora boljeti. Ali i za njih danas na osobit način trebamo danas moliti i prikazivati svoje klanjanje, svoje misli, svoje meditacije, svoje razmišljanje.“

Prelazak na onaj svijet – Rođenje za vječnost je puno više od rođenja na vremeniti život ovdje na Zemlji

„…i doista tek kada život prođe u punini, kada prođe cijeli ovaj vremeniti život, mi možemo odati počast životu, jer je on dovršen ovdje, na ovom svijetu. I tek onda znademo što je on bio, tek onda je taj projekt gotov. Onda nema smisla za njim žaliti nego trebamo se truditi u sebi probuditi osjećaj poštovanja te jedne jedinstvene priče, jedne jedinstvene egzistencije, da se u nama dogodi duboki respekt, poštovanje, divljenje – do ganuća, možda. I ako ne možemo sagledati sve ono što se u tome događalo, uistinu moramo pokušati prepoznati ili naslutiti ili barem vjerovati to, kako je u tome životu bilo silno puno Božjih zahvata, bilo silno puno dobrih djela, silno puno trpljenja i borbi. To je zatvorena priča jedne prosječno sedamdesetogodišnje borbe, neke duže, neke kraće, koja je od početka bila jedna Božja intencija, Božja volja, Božja želja, u kojoj je taj pokojni surađivao. Zato gledajući na sve te živote koji su prošli zemljom, moramo znati, to je jedan silno veliki broj, sa bezbroj borbi, nepoznatih priča, nepoznatih milosti koje su se u tim životima događale i odvijale. I tek onda, tek tako, možemo u sebi probuditi tu želju i pokušaj da to razumijemo i moliti Boga, da nam dadne da poštujemo te živote. Danas baš to hoćemo! Danas želimo razviti duboko poštovanje prema tim životima.“, rekao je između ostaloga, u nadahnutoj propovjedi, koju možete poslušati u cijelosti, pater Ike Mandurić.

 

 

 

Komentari

Najnovije