Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Ateisti potajno vjeruju u Boga. Ovaj zanimljivi eksperiment je to dokazao!

Izgleda da glave i srca ateista nisu na istoj strani kada je vjera u Boga u pitanju. Ovo je rezultat nedavno objavljene studije u Finskoj koja je otkrila da ateisti postaju emotivno uzbuđeni kada izazivaju Boga da čini strašne stvari.

“Rezultati pokazuju kako su stavovi ateista prema Bogu ambivalentni u smislu da njihova eksplicitna vjerovanja dolaze u sukob sa njihovom afektivnom reakcijom”, zaključak je tima sa Sveučilišta u Helsinkiju koji je predvodila Marjana Lindemann.

Proveli su dva eksperimenta. Prvi je uključivao 17 Finaca koji su iskazivali snažnu vjeru ili nevjericu u Boga. Oni su imali zadatak da naglas pročitaju niz izjava dok su znanstvenici dobivali informacije o reakciji njihovog tijela uz pomoć elektroda.

Neke od izjava bile su izravno izazivanje boga (“Izazivam te da udaviš moje roditelje”), neke su bile podjednako uznemirujuće, ali nisu uključivale Boga (U redu je šutirati male kuce u lice”), dok su postojale neutralne izjave.

Nivo uzbuđenja kod vjernika i nevjernika pratio je istu shemu: Više uzbuđenje za izazivanje Boga i neugodne izjave i niže uzbuđenje kada su u pitanju bile neutralne izjave.

U usporedbi s ateistima, vjernici su se osjećali znatno neugodnije kada su izazivali Boga, ali sakupljeni podaci pokazali su da su obje grupe doživljavale identične reakcije. To znači da su ateisti bili znatno uznemireniji prilikom izazivanja Boga nego što bi to željeli biti.

Međutim, znanstvenici su pretpostavili da uzbuđenje nije bilo izravno povezano s Bogom već s uznemirujućim stvarima u izjavi, tako da su smislili drugi test koji je trebao testira tu hipotezu.

U drugom testu sudjelovalo je 19 Finaca ateista iu pitanju je bila proširena verzija prvog eksperimenta. U drugom testu dodano je 10 novih izjava koje su bile varijacije na izazove Bogu, ali bez nadnaravnih sila. Pored izgovaranja: “Izazivam Boga da okrene sve moje prijatelje protiv mene”, sudionici su čitali “Volio bih da se svi moji prijatelji okrenu protiv mene”.

Ateisti su prilikom čitanja prve izjave pokazali znatno veću uzbuđenost, nego kada nisu spominjali Boga. Istraživači smatraju da se eksplicitni stavovi ateista razlikuju od implicitnih reakcija koje postoje izvan naše svijesti.

Još jedna od mogućnosti za uzbuđenje bila je činjenica kako su ateisti bili uznemireni zbog prijatelja koji možda vjeruju u Boga, napominju znanstvenici i dodaju da ovakva reakcija može biti eho prethodnog vjerovanja i da je čak i ateistima teško iz uma izbrisati ideju o postojanju Boga

Izvor novi zivot.net


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HRVATSKA TUŽILA SRBIJU! Srpski mediji: ‘Od nas traže 700 milijuna eura!’
>>> BLIŽI SE PLENKOVIĆEV KRAJ: Stiže mu prijetnja koju neće moći preživjeti
>>> Pronađeni ostaci najmanje 25 osoba: Bagerima traže grobnice u dvorištu Učiteljskog fakulteta
>>> KONCERTA ĆE IPAK BITI? Milinović se ispričao Thompsonu
Komentari

Komentari