snimka zaslona

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN PRIJE 30 GODINA POČELA JE BALVAN REVOLUCIJA: “RSK” je trajala manje od pet godina

Podijeli

Na današnji dan, 17. kolovoza 1990. godine nedaleko Knina pojavile su se cestovne barikade napravljene od balvana i velikih stijena.

Započela je Balvan revolucija, koja označava početnu fazu, a katkad i cijelu oružanu pobunu dijela Srba u Hrvatskoj. Predstavlja uvod u velikosrpsku agresiju naspram Hrvatske, potaknutu iz Srbije i velikosrpskih krugova u JNA.

Balvan revolucijom Hrvatska je pretrpjela veliku ekonomsku štetu, a njezino gospodarstvo je bilo narušeno zbog zatvaranja prometnica i prekidom vrhunca turističke sezone.

Mjesto izbijanja revolucije nije slučajno odabrano. Zemljopisno područje koje je pogođeno pobunom nalazilo se u središtu Hrvatske te je sadržavalo strateške prometnice i infrastrukturu koja je spajala jug i sjever Hrvatske, a bilo je naseljeno pretežno srpskim stanovništvom. Pobuna je režirana i dirigirana iz Beograda, koji je hrvatske Srbe gurnuo u rat a potom ih ostavio na cjedilu.

Sukladno velikosrpskim projektima, zapadna granica tzv. velike Srbije je planirana duboko u hrvatskom teritoriju, od Virovitice, preko Pakraca do Karlovca i Ogulina, pa sve do Gorskog kotara i Karlobaga.

Ova granica potječe još iz doba osmanlijskih osvajanja. Tadašnja Habsburška Monarhija je ondje osnovala obrambeni pojas, Vojnu krajinu, kao okosnicu obrane Monarhije gdje su se uvijek događale vojne operacije i okršaji.

Iz tih razloga, Vojna krajina je bila nisko razvijena i slabo naseljena.

Balvan-revolucijom zatvorene su prometnice koje su spajale jug i sjever, što je dovelo do ekonomskih problema, a putovanje je postalo nesigurno i opasno.

Osim prekida prometnica, došlo je do prekida telekomunikacijskih čvorišta čime se narušio integritet tadašnje SR Hrvatske pri čemu je nastalo dvovlašće.

Milan Babić, tadašnji predsjednik općine Knin, proglasio je ratno stanje koje je ubrzo negirao na Radiju Knin.

Tadašnji hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, zapovjedio je hitnu intervenciju pri čemu su poslani oklopni transporteri. Krenuli su Ličkom magistralom, no bili su zaustavljeni od strane srpskog stanovništva u Titovoj Korenici nakon čega su se povukli prema Slunju.

Osim toga, poslana su tri helikoptera specijalne policije, no bili su zaustavljeni kod Ogulina od tri MIG-a Jugoslavenske narodne armije.

Nakon toga, Hrvatska poduzima aktivnosti kako bi organizirala nove strukture i snage potrebne za obranu svojeg suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Balvan-revoluciju karakterizira ometanje prometa osoba i stvari, miniranje pruga, oružane pljačke, razbojstva, ubojstva, zločinačko djelovanje.

Balvan revolucija jasno je najavila da će Hrvatska svoju slobodu i samostalnost morati braniti oružjem od pobunjenih Srba i JNA.

Zanimljivo je da su Šibenčani baš tih dana kada je u Kninu počela pobuna htjeli razoružati naoružane muškarce koji su postavili balvane i druge barikade na cesti prema Kninu.

Prema svjedočanstvu Nikole Vukošića, koji je kasnije vodio obranu Šibenika, prije tri godine za ŠibenikIN, htjeli su intervenirati i ‘uhvatiti po dva Srbina i privesti ih sucu za prekršaje pa u zatvor’, ali nisu imali razumijevanje državnog vodstva u Zagrebu za koje kaže da su bili pred problemom kojeg nisu znali riješiti, a kako su do rujna te godine tamo već bili pristigli četnici iz Srbije, više nije bilo prilike da se barikade uklone.

– Odradili bi to brzo i efikasno, samo da su nas ovi u Zagrebu htjeli slušati – rekao je tada Nikola Vukošić i dodao da su trebali intervenirati policajci s našeg područja, a ne iz Zagreba.

– Trebali smo ranije intervenirati, s policajcima s našeg područja, ne iz Zagreba, doći na barikade i pokupiti te naoružane tipove za uši, ‘svaki uhvatit po dva Srbina i privesti ih sucu za prekršaje, pa u zatvor. Obavili bi to s našim policajcima među kojima su bili i policajci Srbi, koji su bili lojalni novoj vlasti, odradili bi to brzo i efikasno, samo da su nas ovi u Zagrebu htjeli slušati. Oni nisu znali, nama nisu dali, a mi smo mogli riješiti te barikade. U to sam sto posto siguran. Usred bijela dana, ne noću, i svakako ne sa specijalcima iz Zagreba. Nažalost, šlampava su to bila vremena. Država je bila pred problemom koji nisu znali riješiti. Niti mjesec dana kasnije, stigli su iz Srbije pravi četnici i bilo je kasno. Propustili smo priliku da razbijemo barikade, a da se JNA ne umiješa – kazao je Vukošić.

Komentari

Najnovije