VAL PLEMENITOSTI se širi Hrvatskom: Građani pomažu starijima, nemoćnima…

Podijeli

S viješću o pojavi koronavirusa na osječkom području u subotu je odmah na djelu bila i ljudska solidarnost, piše Glas Slavonije.

Naime, Teo Šteter na svojem je Facebook profilu objavio kako potpuno besplatno stoji na raspolaganju svim osobama s područja Osijeka koje su slabijeg zdravlja i trebaju namirnice. “Zapravo se sve dogodilo vrlo spontano. Inače sam dostavljač i dostavljam ljudima biciklom hranu na kućnu adresu. U subotu prijepodne imao sam dostavu, među ostalima, i jednom gospodinu od 92 godine. Naime, njemu je unuka, koja studira u Zagrebu, naručila juhu. Kako je riječ o gotovo nepokretnom gospodinu, ušao sam u njegovu kuću, podgrijao mu juhu i s njim sjeo kako bih mu pravio društvo dok ruča. On mi je ispričao potresnu priču o svom usamljeničkom životu i teškoćama u nabavi osnovnih životnih potrepština, te rasplakao i sebe i mene. Nakon tog događaja izišao sam vidljivo potresen i sjeo na klupu. Telefon je zvonio, narudžbe su pristizale, ali ja sam razmišljao što je meni Bog time želio poručiti i što ja mogu napraviti da promijenim tu situaciju. Stoga sam otvorio svoj facebook i stavio poruku da od sada svim starima i bolesnima dostavljam namirnice posve besplatno, jer uistinu je vrijeme takvo da se svi moramo uključiti i pomoći jedni drugima”, ispričao je Teo.

U samo sat vremena od te objave Teo je imao čak 200 dijeljenja svoga statusa, a vrlo brzo mu se javila i grupa iz Zagreba, koja je na Facebooku osnovana pod imenom “Jedni za druge“, te mu predložila da isto napravi i u Osijeku. – Stoga upravo pokrećem grupu, koja bi već u ponedjeljak trebala biti aktivna na Facebooku. Upravo ta grupa služit će da svoje usluge ponude svi koji nekako žele i mogu pomoći, ali i da se jave svi kojima je pomoć potrebna – zaključuje.

Uskoro su facebook grupe “Jedni za druge” niknule u većini hrvatskih gradova.

Oduševljava stoga val dobrote koji se posljednjih dana širi društvenim mrežama i ostalim komunikacijskim kanalima, a koji je iznjedrio nesebične pojedince, spremne na odvajanje svoga vremena kako bi nekome olakšali svakodnevicu u ovim izazovnim trenutcima.

Jedan je od takvih pojedinaca i Albert Ćosić, vlasnik ugostiteljskog objekta u Osijeku, koji, kaže, nije dvojio ni trenutka da se organizira i pokuša pomoći bilo kome komu je pomoć potrebna. “Čim sam vidio na koji se način razvija situacija u gradu i da se brojne svakodnevne stvari, o kojima inače i ne razmišljamo, sada čine kao nemoguća misija, odlučio sam se pokrenuti i nešto učiniti za onu najugroženiju skupinu, starije i nemoćne ljude. Želja mi je pomoći na bilo koji način, odvesti ili dovesti nekoga, donijeti lijekove i hranu, odnosno učiniti bilo što što je nekome problem i ograničenje, ja sam spreman uskočiti u svakom trenutku, bez obzira na doba dana ili noći”, kaže Albert.

Objašnjava da je u razgovoru s ljudima shvatio kako je prijetnja zarazom zavladala razgovorima te da gotovo svatko poznaje bar jednu osobu u nepovoljnom položaju kojoj u ovom trenutku treba pomoć. “Svakodnevno sam, zbog posla, u kontaktu s ljudima i uočljivo je kako se mnogima svakodnevica drastično promijenila, zbog čega i želim dati svoj doprinos u ovom trenutku. Ipak, primjećujem da se još uvijek dobar dio građana zadržava u ugostiteljskim objektima i drugim prostorima uslužnih djelatnosti, pa smo tako i mi proteklog vikenda imali pojačan promet. Držim da takvim ponašanjem ugrožavamo i svoje najmilije, osobito starije članove obitelji, zbog čega i sam namjeravam smanjiti bilo kakvu mogućnost zaraze svih onih s kojima ću doći u kontakt. Tijekom posjeta ljudima koji me budu zvali u pomoć nosit ću svu zaštitnu opremu”, objašnjava Albert i dodaje da mu se svi sugrađani u potrebi mogu javiti na broj mobitela: 095/546-6529.

 

Komentari

Najnovije