Utorak, 14 srpnja, 2020

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA OBITELJI Petir: 90 posto građana Hrvatske smatra kako treba uvesti neradnu nedjelju

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA OBITELJI

Petir: 90 posto građana Hrvatske smatra kako treba uvesti neradnu nedjelju

Danas se obilježava Međunarodni dan obitelji, a u povodu toga dana, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir organizirala je javno predstavljanje istraživanja o ravnoteži privatnog i poslovnog života u Hrvatskoj, o stanju prekovremenoga rada i rada u slobodno vrijeme te kao i o percepciji nedjelje kao neradnog dana posvećenog obitelji i odmoru. Ovo je istraživanje zastupnica Petir provela u suradnji s agencijom Medianet. Rezultati ovog istraživanja, a koje je provedeno između 6. i 15. travnja ove godine na uzorku odraslih zaposlenih osoba u RH u dobi od 18 do 65 godina starosti, a metodom telefonske ankete, nisu ni malo ružičasti kada je u pitanju odnos poslodavaca i radnika. Naime, a kako je na predstavljanju rekao Hrvoje Prpić, koordinator istraživanja iz agencije Medianet, polovica ispitanika je tvrdila da se u Hrvatskoj radi prekovremeno.

Kada je u pitanju rad nedjeljom, 76% ispitanika smatra da su ljudi u njihovu okruženju postali svjesniji važnosti nedjelje kao neradnog dana, posvećenog obitelji i odmoru, a to se dogodilo nakon rasprava po ovom pitanju.

Zastupnica Petir je komentirala ovo istraživanje, između ostalog, kazavši:

– Rezultati jasno pokazuju da se nameće potreba osiguravanja dana za odmor unutar radnog tjedna, a u percepciji građana to je nedjelja, što je također i dio tradicije u hrvatskoj i europskoj kulturi kad je obitelj kod kuće na okupu. Stoga još jednom pozivam Vladu Republike Hrvatske da osigura slobodnu nedjelju za zaposlene, osobito za radnike i radnice u trgovinama”, kazala je Petir te se osvrnula na četvrto Europsko istraživanje o kvaliteti života(EQLS)  Eurofonda a koje je pokrenuto 2003. godine i otad se provodi svake četiri godine. Ovo istraživanje provodi se na gotovo 37 tisuća građana iz svih 28 članica EU i pet zemalja kandidatkinja. Prema tom istraživanju Hrvatska se nalazi na posljednjem mjestu u smislu usklađivanja privatnog i poslovnog života, a kako bi se takvo stanje promijenilo, smatra Petir, politike bi se trebale usmjeriti na radnike s ugovorima na određeno vrijeme i one zaposlene proizvodnji, kao i na ljude s obvezama u pogledu skrbi, a posebno na mlađe i žene u srednjoj dobi, a što bi novinarski zaključujemo bilo vrlo potrebno.

Ovom prigodom je Ured zastupnice Petir izdao je i prigodno priopćenje za javnost u kojem između ostaloga stoji i to:

Kao zastupnica u Europskom parlamentu i članica Europske interesne skupine o ravnoteži između poslovnog i privatnog života Marijana Petir aktivno sudjeluje u svim raspravama i inicijativama vezanim uz ovu problematiku na europskoj razini te podnosi amandmane kako bi se kroz što više izvješća i rezolucija Europskog parlamenta ovaj problem adresirao Europskoj komisiji i državama članicama.

Petir je u dva navrata kao zastupnica u Hrvatskom saboru predlagala Izmjene Zakona o trgovini kako bi se osigurala neradna nedjelja što je Hrvatski sabor oba puta prihvatio, a Ustavni sud nažalost ukinuo. S obzirom na to da se Hrvatska nalazi na samom vrhu ljestvice zemalja po radu nedjeljom, Petir je odlučila u Republici Hrvatskoj potaknuti javnu raspravu o tom pitanju i omogućiti svim zainteresiranim stranama da izreknu svoja stajališta kroz konferencije i okrugle stolove koje je organizirala.

U suradnji s agencijom MediaNet prošle je godine provela istraživanje javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje te navikama kupovanja nedjeljom koje je pokazalo kako 90 % građana Republike Hrvatske smatra da bi trebalo uvesti neradnu nedjelju u trgovinama”, stoji u Priopćenju kojega smo dobili iz Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir a u povodu Međunarodnoga dana obitelji.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari