Toni Šušnjar: Napad je dijagnoza društva

Podijeli

Za napad koji je Danijel Bezuk izveo na Markovom Trgu, Plenković i režimski mediji tvrde da “ima obilježja terorističkog čina”. Mediji Danijela nazivaju “psihopatom i teroristom”. No on nije niti jedno.

Sposobnost i volja pobune protiv političara i politike je obilježje svakog demokratskog društva. Ta pobuna može biti formalna (posredovana kroz kanale političkog sustava) ili neformalna. Do neformalne pobune dolazi kada kanali za posredovanje volje naroda ne postoje ili zakažu, i tada se iste zaobilazi. Krajnji ishod može biti bilo što od mirnog prosvjeda do oružane pobune, pa i revolucije.

Danijelov napad je izravno izazvan postupanjem bezobzirnog političkog sustava i društva u cjelini. On sam je napisao: “Dosta je bilo prevara i bezobzirnoga gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti”. Već iz toga je očito da je Danijel napad izveo zato što je zakazao društveni sustav, i time je njegov čin sasvim legitiman oblik prosvjeda i pobune protiv vlasti i sustava koji su se pokazali nesposobnima ili nevoljnima izvršavati svoju zadaću služenja narodu.

No političari to odbijaju prihvatiti; njima ni na kraj pameti nije da bi oni mogli biti odgovorni za napad. Plenković tvrdi da “motivi i razlozi” za čin “nisu poznati”, što nije ništa drugo nego bježanje od odogovornosti. Tvrdnjom da je Danijel psihički obolio se želi progurati uvjerenje da napad kao takav nema nikakve veze sa stanjem u društvu, da je stanje u društvu sasvim u redu i ako kakvih problema i ima, da politička kasta za iste nije odgovorna niti je odgovorna za njihovo rješavanje. Takvo izmotavanje Plenkovića i ostale hrvatske političare razotkriva kao političke diletante, neznalice i prevarante koji nisu sposobni voditi niti kafić, a kamoli državu. Danijelov prijatelj je izjavio da ga (Danijela) je “mučilo što su neki dali svoj život za Hrvatsku, a ona tone sve dublje i dublje u glib”.

Nakon napada, problematičnim se predstavlja posjedovanje oružja i policija ljude poziva na predaju oružja. No to je samo izlika da bi se narod razoružali kako bi političari živjeli u sigurnosti dok u isto vrijeme uništavaju državu. Posjedovanje oružja je jedno od temeljnih ljudskih prava. Niti jedna država koja to pravo negira se ne može nazvati demokratskom, i niti jednoj vlasti koja svoj narod pokušava razoružati se ne može vjerovati.

Bez obzira slagao se ili ne slagao netko sa njegovim postupkom, Danijel je ispravno prepoznao stanje u zemlji. Nekakva promjena je potrebna, a ako se ide po narodnoj da “riba smrdi od glave”, prvi koje treba maknuti jest postojeća politička kasta.

Toni Šušnjar

Komentari

Najnovije