Nedjelja, 12 srpnja, 2020

PRISJEĆANJA NA SLAVNE DANE: Putem za spas života

Udruga ratnih veterana 204. HV brigade Vukovar izvela je aktivnost koja je dio sjećanja na slavne dane, kada je u studenom 1991. godine ista ta skupina branitelja, svjesna situacije i puteva kojim su branitelji pokušavali izaći iz grada, uspjela se domoći slobodnog teritorija. Ni danas se ne zna točan broj skupina koje su pokušavale napustiti grad. Također, nema podataka o broju ranjenih ili poginulih na tim pothvatima, ali to je tada bio jedini način da se sačuva živa glava.

Predsjednik udruge ratnih veterana 204. brigade HV Vukovar Drago Adžaga je za medije kazao kako se njegova skupina kretala samo stotinjak metara od neprijateljskih vojnika. Često su čuli njihove glasove, vidjeli im zemunice, tenkove… Naravno, nisu reagirali, jer bi se na taj način otkrili. Išli su kroz različite predjele, pred sobom imali brojne prepreke, ali unatoč opasnostima i neizvjesnosti uspjeli su se spasiti.

Ovakve akcije će se upriličiti i narednih godina, a postoji inicijativa da se na mjestu pogibije jednog pripadnika Hrvatske policije postavi drveni križ.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari