Subota, 11 srpnja, 2020

PRED FINALE KUPA U VINKOVCIMA Boće, Zovik, Štrepci, Bijela i Špionica sele se u Vinkovce vidjeti svoje pulene

Hrvatski nogomet se polako a sigurno vraća kući. Na nogometnim terenima sve je više pravih i istinskih navijača. Klubovi su “zaoštrili” borbu za prvenstvene bodove, manje je i nereda na terenima, a jedina poprilično “mračna” strana jesu sudačke greške i previdi. No, možemo konstatirati kako se, ako se po jutru dan poznaje, za hrvatski nogomet na vidiku bolji dani. Polako se kristalizira i velika četvorka našeg nogometa. I ranije se to znalo, a zadnjih sezona se potvrdilo kako su četiri velika hrvatska središta zapravo i četiri velika nogometna središta. Dašak privatnog kruha ali i ruha osjetan je na Rujevici u Rijeci, ali i u Osijeku. Dinamo i Hajduk su velikani su na koje ne treba trošiti riječi u tom smislu, nego ih treba “gurati” u natjecateljskom smislu. Treba im dati prostora kako bi svoje omladinske škole mogli još više i bolje razvijati.

Tijekom današnjeg dana Dinamo i Hajduk odmjerit će snage u finalu ovogodišnjeg hrvatskog nogometnog kupa i to nakon 40 godina na neutralnom terenu. Ispadanje vinkovačke Cibalie iz elitne skupine hrvatskog nogometa malo će pokvariti sveopći dojam, ali je sasvim evidentno da će tijekom današnjega dana pobijediti nogomet.

Dinamo je već osvojio prvenstvo, a današnja pobjeda u Kupu vratit će spokoj u modru svlačionicu. Dolazak Nenada Bjelice osjeća se na svakom koraku. Unio je poseban štih. Nema nepotrebne ozbiljnosti, ali niti nonšalancije. Točno se zna što tko gdje treba raditi i učiniti, a ima vremena i za opuštanje. Današnja utakmica je vrlo važna.

– Hajduk je ozbiljna ekipa. Imaju jako dobrog i ozbiljnog trenera. Prošle godine bili smo na pripremama u Turskoj. I sad sam uzeo neke snimke da ih vidim na djelu, kaže Bjelica.

Splitski strateg već duže vrijeme slovi kao jedan od najodmjerenijih trenera u Hrvatskoj, a vidi se dobronamjernost i sjajan rekli bismo, filozofsko-psihološki pristup u razgovorima pogotovo za medije. Splićanima je ovo posebna prigoda, a imat će i posebnu publiku. Naime, cijela se bosanska Posavina sprema za ovu utakmicu. Poznato je da Torcida ima svoje podružnice širom bosanske Posavine. Za tekmu su već uveliko spremni hajdukovci iz Boća i Štrepaca kod Brčkog, Špionice kod Srebrenika, a svoj dolazak najavili su i hajdukovci iz Tolise kod Orašja. Prema riječima Drage Ilića ovo je svojstvena prigoda vidjeti ljubimce u blizini:

– Lijepo je Hajduk gledati bilo gdje, ali posebno je zadovoljstvo gledati ga tu u blizini kuće. Često idemo na utakmice Hajduka, ali mislim da će ovo biti veleko zadovoljstvo jer Kup je nešto posebno. Još ako Hajduk pobijedi slavlju neće biti kraja, nada se Ilić i poručuje kako se i u njegovu Boću, pa i u obližnjim Boderištima, Dubravicama, Zoviku i Štrepcima Hajduk prati generacijama.

Mala udaljenost od Vinkovaca (30-50 kilometara) sjajna je prilika da na djelu vide svoje ljubimce i navijači Dinama. Ima ih mnogo širom bosanske Posavine. Najvjerniji su iz Donje Mahale, gdje je ondašnji klub i dobio ime po velikom bratu iz Maksimira. U Bijeloj u blizini Brčkog sve je spremno. Neokrunjeni kralj BBB iz ovog mjesta svakako je Franjo Koroljević, koji je ekipu za tekmu već okupio. Kaže kako je maramicu za suze nakon utakmice spreman dati hajdukovcima, jer zna da nakon utakmica Dinama i Hajduka “majstori s moru” češće kišu. Kaže kako ne zna prave razloge, ali valjda je to normalno nakon “promjene klime”.

A Hajduk na terenu čeka Dinamo. Trener Bjelica dolazi na svoju prvu ozbiljniju pobjedu od kako je strateg modrih. Sezona im nije propala ako izgube, jer su već osvojili prvenstvo. Hajduk je treći završio prvenstvenu sezonu i izborio je Europu. Nisu podbacili, ali ako se osvoji Kup onda su zaista iskoraknuli naprijed.

Da je Uprava zadovoljna s trenerom Kopićem govori i činjenica da je Kopić dobio povjerenje kako bi vodio klub i sljedeću prvenstvenu sezonu. Potpisi su stavljeni na ugovor pa se on sada mnogo opuštenije može posvetiti pripremi ove utakmice. U svom taboru imat će Nižića. Juranovića niti danas neće biti, a nastupi Almeide i golmana Letice su upitni.

Prema svim mogućim pokazateljima danas će biti praznik nogometa u Vinkovcima. Vjerujemo da će sraz dva najbolja hrvatska nogometna kluba svojom igrom to i dokazati. Uostalom, bit će im prilika kako bi pokazali da su dostojni Kupa voljene države.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari