Subota, 4 srpnja, 2020

OSVRT NA IZJAVE PREDSJEDNICE GRABAR-KITAROVIĆ U BRUXELLESU Predsjednica uspješno pokazuje da želi raditi svoj posao

Iz dana u dan, iz sata u sat pristižu informacije o novim zategnutostima u odnosima između premijera naše zemlje Andreja Plenkovića i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Uistinu je teško običnom malom čovjeku, koliko god bio obrazovan i informiran o svim aktivnostima biti pravičan pa izvući pouku i zaključiti “što je glavna poanta svega ovoga?”. Mediji u našoj zemlji različito informiraju, pa će neki reći da je razlog “neslaganju” ili “netrpeljivosti” aktualni trenutak pred predsjedničke izbore i izbore u Europskom parlamentu. Neki će pak reći kako predsjednica najerava preuzeti premijerovu ulogu, a oni treći će na sve te gornje tvrdnje jednostavno odmahnuti glavom i reći: “U suvremenom političkom ozračju sve je moguće!”. Svako od njih dvoje ima svoju ulogu, političke su i javne osobe i logično je da svatko iznosi svoj stav. No, tko kome ulazi u ovlasti to je opet pitanje koje nije teško odgonetnuti. Postoje zakoni u ovoj zemlji i poštivajući ih sve se dade razriješiti.

Najnovija informacija koja nam govori kako predsjednica Republike Hrvatske tijekom svoga boravka u Bruxellesu izražava želju da sudjeluje u predsjedanju Vijećem Europe od 2020. godine, kada Hrvatska kao članica stupa na tu dužnost, izaziva više pozornosti nego što je to potrebno. Iz samo jednog razloga, Ustav Republike Hrvatske govori da ona kao predsjednica to i treba činiti. U kojoj mjeri će to biti, ne može se tvrditi dvije godine unaprijed. Zakoni postoje i važno ih je samo poštivati. Moram priznati da problem naprave i naši brojni medijski kolege, koji zbog neposjedovanja pravih informacija sebi puštaju volju na maštu, pa onda napišu svašta, preusmjeravajući cijelu stvar na osobne ili političke sukobe, ali od napumpavanja ionako složene situacije i stvaranja sukoba nitko nema ništa. Niti ima predsjednica, niti premijer, a ponajmanje narod.

Predsjednica Grabar-Kitarović je izjavila kako je najveća korist od članstva u EU za našu zemlju to što sjedimo za stolom na kojem se donose odluke, a najveći minus to što nam se zemlja demografski gledano, raspada. Ne vidim ništa loše u njenoj želji da želi biti za stolom onih koji donose odluke o zemlji kojoj je ona na čelu. I ne znam što bi njezino sjedenje na tim sastancima bilo sporno i premijeru. Ovlasti premijera i predsjednice jasno su razgraničene. Što bi bilo kad bi bilo je samo puko naglabanje i trošenje praznih papira, koji često nakon što su pročitani donose samo bolove onima koji su ih čitali. Nepotrebno i apsurdno. No,…

Hrvatski ustav jasno regulira da Hrvatsku u Europskom vijeću predstavljaju Predsjednica i Vlada RH, zato s pravom možemo reći kako predsjednica Grabar-Kitarović ima pravo, ali i obvezu sudjelovati u tom procesu. Čak štoviše ona ima pravo i obvezu sudjelovati u kreiranju tog predsjedavanja. Izjasnila se da želi sudjelovati u pitanjim nacionalne sigurnosti, kao što su teme migracija i sličnog te vanjske politike. Na osnovu svega toga sasvim je logično zaključiti da predsjednica želi raditi svoj posao bez obzira da li to nekomu smeta ili ne. Bez obzira da li nekomu to izgleda kao njezina predizborna kampanja ili ne. I naposljetku, bez obzira na njezine političke ambicije. A da li se radi samo političkim ambicijama ili njenoj želji da radi svoj posao sukladno Ustavu i drugim ovlastima pokazat će vrijeme. U to ne treba sumnjati. Vrijeme sve pokaže.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari