Srijeda, 27 svibnja, 2020

NOVOSTI IZ MINISTARSTVA PRAVOSUĐA Ovrhe se vraćaju sudovima

Jedan od najvećih problema koji zaokuplja modernu Hrvatsku jeste enormno visok stupanj prezaduženosti hrvatskoga naroda, koji nerijetko izaziva nemogućnost vraćanja financijskih obveza i pokretanje ovršnog postupka. Taj problem konkretno zaokuplja više od 300 tisuća naših građana i radi se o vrlo kompleksnom pitanju, pa je kako doznajemo, Minsitarstvo pravosuđa RH odlučilo još do kraja ovoga mjeseca dovršiti i u Vladu poslati radni tekst ovršnoga zakona, koji donosi niz noviteta.

Jedan od najzanimljivijih jeste na tragu onoga što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već predložila a tiče se prijedloga da se ovrhe vrate sudovima. Prema riječima ministra Bošnjakovića izrečenim medijima ide u u tom smjeru. On je kazao kako se cijeli posao oko prijedloga novog Ovršnog zakona zapravo i kreće od činjenice kako treba preraspodijeliti uloge onih koji odlučuju o cijelom ovršnom postupku. Evidentno je da danas postoji mnogo više sudionika u tom procesu od onog koji je uistinu nužan, pogotovo kada se radi o poslovima baziranim na temelju vjerodostojnih isprava. Kako doznajemo riječ o brojci od 700 tisuća predmeta.

No, prema situaciji koju vidimo na terenu i stvarnosti, uloga koju u svemu imaju javni bilježnici i Fina nije dala najbolje rezultate jer je vidno da su u tom procesu uistinu oštećeni brojni građani, a pravičnost u postupcima, možemo zaključiti, često nije bila, a kako bi uistinu trebalo, presudna za donošenje odluka, nego se gledalo kako sve to vide javni bilježnici i Fina bez sudskog postupka. Prijedlogom Ministarstva pravosuđa prema novom Ovršnom zakonu bili bi smanjeni troškovi koje zaračunavaj javni bilježnici i Fina a samim time smanjili bi se i troškovi ovrha, a glavnu odluku donosili bi sudovi, koji su inače ovlašteni za rješavanje sporova.

Prema riječima ministra Bošnjakovića danas se očekuje kako će u Vladu stići i paket reformi iz ovog područja a koji je pripremljen za drugo čitanje.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari