Napad na Hrvatski Tjednik i boljševičko poimanje demokracije

Podijeli

Mladi HDZ-ovac Višeslav Dokoza je protiv Hrvatskog Tjednika podnio prijavu. Povod podnošenja prijave je karikatura kojom se vrijeđa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade te ministra branitelja Tomu Medveda. Karikaturu se u prijavi naziva jednom od niza kaznenih djela. Po tekstu prijave, “Prijavljenici su na do sada od procesa osamostaljivanja RH od 1989.g. nezabilježeni način nanijeli nesagledivu štetu najvišim državnim dužnosnicima štetu (gore navedenim) i to izrugujući se na najgore moguće načine a zloupotrebljavajući ime “Hrvatski tjednik” da do sada najbolji poslijeratni predsjednik Vlade RH na lancu drži kao medvjeda ministra jednog od ratnih zapovjednika pobjedničke Hrvatske vojske i ratnog zapovjednika prve gardijske brigade – Tigrovi koji je tri puta ranjavan u Domovinskom ratu u kojem je sudjelovao od samog početka te je za slobodu RH dao i članove svoje obitelji.”.

Karikaturu sa također naziva pokušajem destabilizacije i rušenja Hrvatske Vlade koja je legalno i legitimno izabrana, te se poziva “da se iste osuditi po zakonu, da se zabrani rad navedenog tjednika koji zloupotrebljava ime Hrvatski jer da je on to sigurno ne bi imao takve protuhrvatske naslovnice i članke”.

Na navedeno se nadovezuje Jutarnji List, pitajući se “zašto je Hrvatski Tjednik tek sada postao ‘moralno nakazan’?”. Na naslov se nastavlja tekstom, iz kojeg citiram: “Tijekom posljednjih godina zadarski je tjednik objavio toliko strašnih naslovnica da ih je tegobno i nabrojati. Svašta smo na toj naslovnici viđali: i Tita s krvavim vampirskim zubima, i Kolindu s nedoličnim seksističkim epitetima, i papu Bergoglia s naslovom “sotonist” i “četnik”. Viđali smo, naravno, i Pupovca koji u naručju drži odsječenu hrvatsku glavu, glavu s koje se cijedi rumena roto-krv.”.

Očito je da nitko ne želi da se ismijava njegove “svete krave”. Višeslavu Dokozi smeta ismijavanje Andreja Plenkovića i Tomislava Medveda. Jutarnjem Listu sa druge strane se nimalo ne dopadaju česti napadi Hrvatskog Tjednika na diktatora i masovnog ubojicu Tita. No takvi komentari pokazuju političku nepismenost.

Ismijavanje političara i političke elite je osnovno obilježje svake demokracije. Politička satira je poznata još u Staroj Grčkoj. U Bizantu, koji toliki neobrazovani povjesničari i laici drže “autokratskom despocijom”, politička satira i ismijavanje političara je cvjetala – a to uključuje i careve. Dovoljno je samo pogledati neke od popularnih nadimaka da bi se shvatilo sa koliko nepoštovanja su se Bizantinci odnosili prema svojim carevima. Konstantin V. je bio poznat kao Kopronymos, što bi u slobodnom prijevodu značilo “Balegar” (doslovce: “ime balege”). Ni drugi carevi nisu prošli sretnije: Mihajlo II. je bio poznat kao “mucavac”, Mihajlo III. kao “pijandura”, Mihajlo V. kao “šuperetelj” (šuperenje: brtvljenje oplate broda ili točnije pukotina među daskama, nužno kako bi se drvene brodove učinilo sposobnima za plovidbu). Da se danas nekog političara tako nazove, odmah bi se digla prašina o “nepoštivanju institucija”, “ustavnog poretka” i kojekakvih drugih “svetih krava”.

Prema tome, slagao se netko sa postupcima Hrvatskog Tjednika ili ne, jasno je da su napadi na isti u najmanju ruku politički neozbiljni, nezreli, i pokazuju osnovno nerazumijevanje prirode demokracije na koju se toliki pozivaju. Takav misaoni sklop je jasno naslijeđen iz boljševičkog sustava.

Smijuriju nazivanja Andreja Plenkovića “najboljim poslijeratnim predsjednikom Vlade” nije potrebno niti komentirati.

Toni Šušnjar

Komentari

Najnovije