hina

Medijske laži: Tvrde da građani nisu htjeli pustiti hitnu

Podijeli

Telegram.hr i Večernji List tvrde da prosvjednici protiv korone (5.9.) nisu htjeli pustiti vozilo Hitne da prođe. Telegram prenosi da su prosvjednici sa Festivala odbili pročistiti put Hitnoj unatoč molbama, te da su počeli i glasno negodovati, zviždati i vikati, a da se Hitna na kraju “uspjela izvući iz gomile”.

Postoji samo jedan problem sa tim vijestima. Naime, radi se o bezočnim lažima, kako se može vidjeti iz donjeg videa:

https://web.facebook.com/groups/3430335050311881/permalink/3577121072299944/

Prosvjednici ne samo da kola Hitne nisu napali, nego su im ostavili širok koridor kroz koji su kola Hitne mogla nesmetano proći. Unatoč tome, vozilo se nije pomaknulo niti stope naprijed, već se povuklo a da nitko iz vozila nije izašao niti je dano ikakvo objašnjenje. Tek tada su krenuli povici, i ljudi su se – videći da vozilo nema namjere nastaviti dalje – počeli vraćati u očišćeni prolaz.

Snimak na portalu 24Sata je sniman sa očigledno unaprijed pripremljene pozicije. Stabilnost kadra pokazuje da se radi o snimanju sa stabilne podloge – najvjerojatnije tronožnog stalka – za čiju pripremu je potrebno nekoliko minuta. To, kao i činjenica da je snimak napravljen sa velike visine, ukazuje da video nije snimio nikakav amater, već vjerojatno član snaga sigurnosti kojemu je bio zadatak snimati prosvjed. Sam snimak počinje tek u trenutku kada je vozilo krenulo unatrag. Takvo izvlačenje iz konteksta je očita propagandna aktivnost, a i sam događaj je vrlo očito unaprijed pripremljena provokacija.

Radi se o starom propagandnom triku u potrebe psihološkog ratovanja. Kola Hitne su bila “mamac”, koji je postavljen kako bi se isprovocirao možebitni nered što bi onda poslužilo kao opravdanje za intervenciju policije. U Srbiji se dogodio u dlaku isti scenarij, što dokazuje da je sve režirano.

(Detaljnije analize su dostupne na Logično.hr i Liberal.hr).

Toni Šušnjar

Komentari

Najnovije