Srijeda, 1 travnja, 2020

LJUBIĆ: BiH ulazi u duboku institucionalnu, ustavnu, a bojim se i sigurnosnu krizu

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Božo Ljubić najavio je da će se Predsjedništvo HNS-a danas izjasniti o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH u vezi s kojim su se prošlog tjedna dogovorile SDA, SDP BiH, SBB i DF.

Napominjući da taj prijedlog u suštini traži izmjene ustava Federacije BiH /FBiH/ i BiH, te da odluka Ustavnog suda BiH, po njegovoj apelaciji /o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH/ traži da se uskladi Izborni zakon sa Ustavom BiH, Ljubić je rekao da uopće nema smisla izjašnjavati se o detaljima tog prijedloga.

“Sigurno je da će se odbiti razgovor o takvom prijedlogu. Treba ići ka prijedlozima koji će označiti implementaciju odluke Ustavnog suda BiH. Očekujemo da međunarodna zajednica u tom smislu pokuša biti medijator. Još ima vremena, ako ima volje, a ako je nema, onda vrijeme nije nikakav faktor”, napomenuo je Ljubić.

Na pitanje – što ako se u narednih 20 dana ne postigne dogovor i Izborni zakon izmijeni do raspisivanja izbora u svibnju, Ljubić je rekao da BiH sigurno ulazi u institucionalnu krizu, jer neće biti moguće uspostaviti vlast na razini FBiH i BiH.

“Neće se moći formirati Parlamentarna skupština. Dakle, BiH ulazi u duboku institucionalnu, ustavnu, a bojim se i sigurnosnu krizu”, rekao je Ljubić za “Euroblic”.

On je ocijenio da je ovo sada pitanje za EU i jamce Daytonskog sporazuma i njegove potpisnice, konkretno za Srbiju i Hrvatsku, koje su uz BiH najviše zainteresirane da se osigura stabilnost u regionu./HMS/

Komentari

Komentari