Subota, 8 kolovoza, 2020

KOMENTARI NA DEMOGRAFSKE MJERE PREDSJEDNICE REPUBLIKE Građani kažu kako Kolinda ima dobru namjeru, ali ne i mogućnosti

Nakon što je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas predstavila demografske mjere reporteri portala www. Priznajem.hr razgovarali s s 20 slučajnih prolaznika i dobili zanimljive komentare. Svih 20 ispitanika u dobi su između 20 i 60 godina starosti, srednje i visoke stručne spreme. Među njima, 12 je nezaposlenih, troje su uposleni u državnim institucijama, dvoje su privatni poduzetnici a troje još uvijek studenti. Naravno da je to premali broj koji može biti ogledni primjer nekog ozbiljnijeg istraživanja, ali u svakom slučaju može uputiti na razmišljanje.

Jasno su se izjasnili kako hrvatski građani problem loše demografske slike u našoj zemlji, prije svega, vide u trendu koji traje još od prije rata, kako je bolje živjeti vani nego u Lijepoj Našoj. Glavni razlog za lošu demografsku sliku ipak vide u nemogućnosti izlaza iz ambisa u kojem su se sve ljudske vrijednosti izmiješale i iz kojeg se ne vidi izlaz. Problem je u nemogućnosti zapošljavanja na osnovu stvarnih kvaliteta te nemogućnosti ostvarenja dobre plaće. Petoro njih smatraju da je Hrvatska zemlja koja je već ušla u veliku katastrofu iz koje se ne vidi izlaz te da svih petoro njih i još 30-tak njihovih prijatelja za koji dan napuštaju zemlju. Jurica je 30-godišnji stomatolog, koji posao traži već četiri godine i ne može shvatiti činjenicu da kao jedan od najboljih studenata na svom fakultetu u Hrvatskoj ne može naći posao te da mu otac nema tvrtku davno bi sa suprugom i dvoje djece otišao iz Hrvatske. On kaže da su u Hrvatskoj ostali samo oni mladi ljudi koji ovu zemlju neizmjerno vole a istovremeno imaju bilo kakvu mogućnost za “životarenje”.

Svi se ispitanici slažu da je osnovna demografska mjera u Hrvatskoj zapravo omogućavanje sigurnog radnog mjesta. Također napominju da se u dobre demografske mjere mogu svrstati i povoljne stambene kredite za nove bračne drugove, puna plaća na drugu polovicu porodiljnog dopusta od godinu dana, manji PDV na dječije potrepštine te jednokratne poticaje.

U iskrenost riječi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović uopće ne sumnjaju, ali kažu da se i ona mora više zalagati da joj riječi koje izgovara ne potiču međusobne sukobe među političarima, što je u ovom trenutku kontraproduktivno, iako svi vide da oni koji su plaćeni za pronalaženje rješenja ne rade svoj posao. Svi ispitanici se slažu da je najveći problem u našoj zemlji činjenica kako se političari koji su na vlasti drže previsoko u odnosu na ostale građane i da to stvara amonizitet, pogotovo što se jasno vidi da je malo poboljšanja, a svi se kunu u dobre rezultate koje nitko ne vidi. Natalija iz Našica da je primjer ministrice Murganić, koja se, eto, zalaže za demografske mjere koje predlaže Predsjednica i iste provodi, a i ptice na grani znaju da je to pusta demagogija, koja nema uporište u istini.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari