Polako se približava Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Ostao je samo još jedan dan do početka velike nogometne smotre na kojoj nastupaju 32 zemlje. Među 32 nacionalne momčadi koje su izborile nastup na ovogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu nalazi se i hrabra “škvadra” selektora Zlatka Dalića. Doznajemo da im ništa ne mogu niti ruske “bijele noći”, koje ljudima koji nisu navikli na takve uvjete ne daju spavati, ali prema riječima reprezentativaca i brojnih hrvatskih sportskih novinara koji se nalaze u i oko kampa naše reprezentacije, dečkima to mnogo ne smeta, jer navuku se zavjese i problem riješen.

No, kako se početak Svjetskog prvenstva približava srce jače tuče pogotovo kod onih kojima bi ovaj nastup na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri mogao biti i posljednji. Prirodi se ne može “uteći” pa tako će mnogobrojni nogometaši velikih svjetskih nogometnih velesila okačiti “kopačke o klin”. Među takvima su i naši dečki okupljeni oko kapetana Modrića, koji ima već 33 i bilo bi vrlo neozbiljno reći, kako će za četiri godine nastupiti na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Još su tu neki stupovi hrvatske nogometne reprezentacije kojima “biološki sat” otkucava zadnji čas. “Zlatni dečki”, kako im tepamo, iako nisu za nacionalnu vrstu osvojili neki veći rezultat, i sami su svjesni da je ovo posljednja prilika, zato ne treba čuditi ako Mandžukič, Čorluka, Subašić i Modrić budu igrali sjajan i dopadljiv nogomet. I to ne samo zbog činjenice da bi im ovo mogao biti posljednji izlet na najveću nogometnu smotru, nego i zbog činjenice kako se nalaze u najboljoj igračkoj dobi te kako u svojim klubovima igraju prelijep nogomet, a među njima su i oni bez kojih treneri najvećih momčadi ne mogu smisliti postavu.

Naravno, da je prvi među njima, kapetan naše nogometne vrste Luka Modrić, jedan od najboljih svjetskih nogometaša u aktualnom trenutku, igrač koji nosi europskog i svjetskog klupskog prvaka, kraljevski Real, ali nisu puno manje dojmljive niti igre “slavonskog đilkoša Mandžukića u “staroj dami” ili nešto mlađahnijeg Rakitića u Barceloni, kao niti vratara Subašića. Svi su oni hrvatskim medijima rekli kako su svjesni da im je ovo vjerojatno posljednja prilika, ali iskazali su i želju da ipak na ovom Svjetskom prvenstvu u nacionalnom smislu nešto osvoje, jer ipak nisu napravili neki veći iskorak. Radi se o zlatnoj generaciji bez zlata. Vrijeme je da se okite onim najvećim što u ovom trenutku mogu. Očekivanja su podijeljena. Jedno su želje, a realnost je nešto drugo. No, mi u Hrvatskoj, kada uzmemo u obzir kvalitetu, nogometnu cijenu i igre u klubovima možemo biti optimisti i tvrditi kako bi ulazak u drugi krug uistinu bio neuspjeh, a sve iznad drugog kruga i osmine finala lijep uspjeh. Nije nerealno se nadati niti četvrtfinalu. Sve drugo bilo bi veliki uspjeh Dalićevih “trupa”.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!