Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

HRVATSKA KINEMATOGRAFIJA: Donosimo filmove iz svakog razdoblja domaće produkcije

Podijeli

Hrvatsko filmsko stvaralaštvo počelo se razvijati nedugo nakon prikazivanja prvog filma braće Lumière u Parizu. Do danas, snimljeno je na desetke vrhunskih filmova, a mi vam donosimo istaknute dugometražne igrane filmove iz svakog razdoblja hrvatske kinematografije.

Prema Hrvatskom filmskom savezu, dok je Hrvatska bila u sastavu Astro-Ugarske monarhije, prvo hrvatsko filmsko poduzeće Croatia film počinje proizvodnju filmova te je 28. kolovoza u zagrebačkom kinu Metropol prikazan prvi hrvatski film Brcko u Zagrebu. Nažalost, film nije sačuvan, kao ni mnogi nastali tijekom oba svjetska rata.

Razdoblja hrvatske kinematografije:

1. Socrealizam

Lisinski (1944.) Oktavijana Miletića je prvi hrvatski zvučni dugometražni igrani film o istoimenom hrvatskom skladatelju iz sredine 19. stoljeća.

2. Klasični stil

H8 (1958.) Nikole Tanhofera temelji se na istinitoj priči o prometnoj nesreći koja se dogodila na relaciji Beograd – Zagreb 1957. godine. Nesreću je skrivio nepoznati vozač koji je pobjegao s mjesta zločina bez osvrtanja, a jedini poznati podatak o počinitelju su početni znakovi automobilskih tablica H-8. Film je iste godine osvojio Veliku zlatnu Arenu za najbolji film.

H8 je definitivno svevremenski film, topla preporuka!

3. Neorealizam

Znakovit film iz tog vremena je Cesta duga godinu dana (1958.) gostujućega talijanskog redatelja Giuseppea de Santisa, nominiran među pet filmova na stranom jeziku za nagradu Oscar. Riječ je o drami u kojoj mještani nerazvijenog područja uzimaju stvari u svoje ruke te godinu dana grade cestovni put.

4. Kasni klasični stil

Drama Branka Bauera Licem u lice (1963.) priča je o skupini radnika koja se odupire korumpiranom poslodavcu. Ovo je prvi domaći film koji potiče socijalno-kritički pristup političkog sustava tadašnje Jugoslavije.

Drugi dio ovog filma nalazi se na Licem u lice (1963) II dio.

5. Modernizam

Među najpoznatijim dostupnim filmovima ovoga stila su Breza (1967.), Imam dvije mame i dva tate (1968.), Tko pjeva zlo ne misli (1970.), a mi bismo preporučili Događaj (1969.) autora Vatroslava Mimice. Glavni likovi ove drame su djed i unuk koji odlaze na sajam prodati konja, a dvojica razbojnika odluči ih orobiti.

6. Kasni modernizam

Iz ovog doba izdvojili bismo Seljačku bunu (1975.) i Glembajeve (1988.), te preporučili gledanje drame Fadila Hadžića Novinar (1979.).

Riječ je o stresnom životu novinara u bivšoj Jugoslaviji.

7. Post modernizam

Iz ovog razdoblja donosimo film Vila orhideja (1988.) te U raljama života (1984.) Rajka Grlića.

U raljama života je komedija o dvije moderne žene koje se očajno trude naći muškarca iz snova.

8. Noviji hrvatski film

U suvremenom hrvatskog stvaralaštvu pronaći ćemo brojne kvalitetne filmove. Izdvojili bismo: Oprosti za kung fu (2005.), Metastaze (2009.) i Broj 55 (2014.). Definitivno preporučujemo gledanje prvenca Arsena Antona Ostojića – Ta divna splitska noć (2005.).

Radi se o glazbenoj drami koja prati tri radnje uoči Nove godine te se u filmu pojavljuje i poznati hrvatski glazbenik, Dino Dvornik. Film je osvojio Nagradu Fassbinder.

Nastavak filma je na Ta divna splitska noć 2.

9. Dječji film

Ako radije želite uživati u filmskoj umjetnosti s najmlađim ukućanima, dostupni su filmovi Mate Lovraka: Družba Pere Kvržice (1970.) i Vlak u snijegu (1976.)

 

 

 

Komentari

Najnovije