Srijeda, 12 kolovoza, 2020

HRAST IZDAO PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: Vlada zaboravlja da Obiteljski zakon ima i edukacijsku svrhu

HRAST- Pokret za uspješnu Hrvatsku danas je upriličila Tiskovnu konferenciju na kojoj su nastupili predsjednik stranke Ladislav Ilčić i zastupnik ove stranke u hrvatskom Saboru Hrvoje Zekanović. Stranka je tom prigodom izdala i prigodno Priopćenje za javnost u kojemu se, između ostaloga, kaže: kako je Sud za ljudska prava u Strasbourgu u čl. 2 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda regulirao da svaka država treba poštovati pravo roditelja da osiguraju odgoj i poučavanje u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima, zato je neshvatljivo da se takva definicija izbacuje iz Obiteljskog zakona s objašnjenjem “ da je ta definicija u drugim međunarodnim ugovorima”, pa u Obiteljskom zakonu nije potrebna.

Također, stoji u Priopćenju, “Plenkovićeva Vlada zaboravlja činjenicu da Obiteljski zakon ima i edukacijsku svrhu, pa se tako u tom zakonu nalazi i obveza roditelja da dolaze na roditeljske sastanke u školi, iako se to nalazi i u obrazovnom zakonodavstvu. Neki mediji govore da Premijer to radi zbog pritiska HNS-a. No, u stvari se radi o tome da ova garnitura vodstva HDZ-a, na čelu s g. Plenkovićem, pokazuje da je njihov politički profil jednak upravo onom HNS-ovom. HNS se bori protiv roditeljskih prava populističkom i izmišljenom retorikom da neki od roditelja “smatraju da je Zemlja ravna ploča”, pa zato roditelji ne smiju odlučivati o odgoju svoje djece, a političari su valjda nepogrešivi i zato oni trebaju odlučivati o odgoju djece. Stara komunistička teza i teza svih totalitarnih režima”, stoji u Priopćenju u kojem HRAST pita je: Je li HNS liberalna stranka?, pa nudi odgovor.

Naravno, svi su totalitarizmi mislili da oni propagiraju moderne ideje. Tako danas misli i HNS. No, moderno demokratsko pluralno društvo poštuje slobodu roditelja da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima, HNS se hvali da je uspio spriječiti namjeru da u zakon o odgoju i obrazovanju stavi prava roditelja. Naravno da je HNS u tome uspio, jer je HRAST izašao iz vladajuće koalicije, a vodstvo HDZ-a još jednom pokazalo da ima isti politički profil kao HNS. Ključno će u Obiteljskom zakonu biti hoće li premijer i njegov tim dozvoliti izvanbračnim, a samim time i istospolnim zajednicama jednaku mogućnost posvajanja djece kao i bračnim zajednicama i time još jednom pokazati da ne razmišljaju o dobrobiti”, stoji u Priopćenju kojega smo dobili iz stranke HRAST.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari