Utorak, 2 lipnja, 2020

GOSTUJUĆI U EMISIJI “POLIGRAF” HRVATSKOGA RADIJA Štier: Imam osjećaj da neki još uvijek ne shvaćaju da je bratstvo-jedinstvo propalo

Gostujuči u emisiji “Poligraf” Hrvatskoga radija politički tajnik HDZ-a i saborski zastupnik ove stranke Davor Ivo Štier govorio je na temu: kakve odnose Republika Hrvatska treba imati prema Republici Srbiji nakon događaja u Beogradu. kada je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj na najgnjusniji način omalovažio našu državu, gaženjem njezinih simbola i vrijeđajući visoke zvaničnike. Dr. Štier je kazao kako je Republika Hrvatska prošla put suočavanja sa svojom prošlošću, ali i put pristupnih pregovora te je ispunila sve potrebite standarde kako bi bila član Europske unije. Istaknuo je da ne postoje savršenstva na ovom svijetu, pa tako niti savršena društva, ali ono osnovno s čim se Srbija treba suočiti jeste njezina prošlost. Prema njegovim riječima, to je ono što i Europska unija od nje traži.

– Kad govorim o onome što je potrebno, a to govorim i zbog hrvatske javnosti, jer i dalje imam osjećaj da se ide u oblikovanje odnosa po principu bratstva i jedinstva. To je propalo. To je loše i na toj se bazi više nikada naši odnosi ne mogu graditi, nego kao dvije suverene države, Hrvatska i Srbija moraju imati vrlo jasno definirane interese. Bez toga nema rezultata, naglasio je Štier i napomenuo kako je i za vrijeme predsjednika Tuđmana Hrvatska imala kanal komunikacije, koji se i sada treba jasno odrediti.

– Ja vjerujem da hrvatska država to zna činiti. Ponekad treba imati i tvrđi stav i to je jasno ne zato što se želi bilo koga poniziti, nego zato što se ne želi dozvoliti da se hrvatska država ponizi, kazao je Štier.

Komentirajući izjave zastupnika u Narodnoj Skupštini Srbije dr- Tomislava Žigmanova i Aleksandre Jerkov, a koje ukazuju da u Srbiji, u mjesto puta u izgradnju europskog, pluralnog i demokratskog društva se zapravo ide u drugom smjeru, Štier misli da Hrvatska treba s partnerima u Europskoj Uniji pokrenuti kao raspravu, jer je to problem koji se ne tiče samo RH, nego cjelokupne situacije mira, stabilnosti i suradnje na jugoistoku Europe.

– Uvjerenja smo da je upravo privrženost demokratskim načelima ključan element za izgradnju arhitetkture mira na prostoru Jugoistočne Europe i zbog toga s punim pravom trebamo upozoriti i govoriti te djelovati na tome. Srbi žele ući u Europu, ali oni prvenstveno trebaju znati da o tomu nije dovoljno samo pričati, nego to znači da moraju ući u istinske promjene. To bi bilo dobro i za Srbiju i njezine građane, ali za sve susjede i to je zapravo prava europeizacija društva. U tome leži i pitanje nacionalnih manjina, položaj Hrvata u Srbiji, ali tu je i nešto puno šire. Dakle, kad se prijeti pripadnicima jedne nacionalne manjine, u ovom slučaju, hrvatske i kada vlasti na to uopće ne reagiraju, zapravo to govori o neiskrenosti, komentirajući buduće odnose Hrvatske i Srbije kazao je Davor Ivo Štier u emisiji Poligraf Hrvatskoga radija.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari