Utorak, 7 srpnja, 2020

GOSPODARSTVO: LIJEPA POSLOVNA PRIČA IZ ŽUPANJE Kombajni s kraja Hrvatske na europskom su tržištu

Jako lijepa gospodarska priča dolazi nam iz Županje, gdje tvrtka Same Deutz-Fahr Žetelice proizvodi kombajne za inozemno tržište. Kombajni iz Županje tako širom svijeta vrše svoju ulogu žetve i vršidbe. U tvrtci, a prema riječima generalnog direktora Damira Kobaša zadovoljni poslovnim rezultatima, koji govore da će do kraja ove godine biti prodano više od 400 kombajna, koliko su bili proizveli i prodali u 2017. godini. Trvtka je s radom započela 2005. godine kada je godišnju proizvodnju zaokruživala na stotinu proizvedenih kombajna. Danas se taj broj učetvorostručio, a očekuje se i povećanje proizvodnje i prodaje.

Pored proizvodnje ustaljenih proizvoda ova tvrtka polako na tržište pušta i nove proizvode, koji po kvaliteti i cijeni mogu biti konkurentni na inozemnom tržištu, a nova moderna tehnologija dovela je do proizvodnje novih inovativnih modela. Radi se o kombajnima tipa C5000, C6000, C7000 i C9000.

– No, na sajmu u Hanoveru otišli smo i korak naprijed, jer smo prezentirali novi kombajn tipa C9300 s novitetima vezanim za kabinu, haubu te poboljšanje vršidbenih perfomansi, kaže Kobaš i ističe potrebu upošljavanja novih radnika, a koji se u posljednje vrijeme sve teže pronalaze. Kaže, kako gotovog kadra u pravilu nema, pa se zadovoljavaju s radnicima s minimalnim znanjem na tom području, koje obučavaju kroz rad i obavljaju certificiranje. Kako doznajemo, ova županjska tvrtka će nastaviti usavršavati svoj osnovni model C5000 i pokušati ga učiniti konkurentnim i za zemlje zapadne Europe, u kojima ovaj model do sada nije bio na tržištu.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari