faktograf

Faktograf.hr promiče lažne vijesti

Podijeli

Toni Šušnjar

Faktograf.hr je portal sa kojim Facebook u Hrvatskoj surađuje na raskrinkavanju “lažnih vijesti”. Naravno, pri tome je savršeno nevažno je li vijest istinita ili ne; važno je poklapa li se sa progresivnom globalističkom ideologijom. Naime, Faktograf.hr je izdanje udruge Gong, ljevičarske udruge koja nadzire izborni proces.

Faktograf sam i piše lažne vijesti. Primjer je da se “napadima na civilno društvo” “Plenković svrstava među nacionaliste i populiste”. Klasifikacija Plenkovića kao nacionalista pokazuje koliko zapravo Faktograf nema veze sa stvanošću. No gora je implikacija da su “napadi na civilno društvo” i – implicira se – na demokraciju, automatski sfera nacionalista.

No što je civilno društvo? “Civil” i “civilno” se na hrvatski prevode kao “građanin” i “građansko”, od latinskog civecives (građanin, građani) te civitas, civitatis (grad, građanski). Dakle, civilno društvo jest društvo građana. No mnoge “udruge građanskog društva”, posebice na Zapadu, financira Međunarodni Monetarni Fond – a on to ne bi činio ukoliko takvo financiranje nije u interesu krupnog kapitala. Drugim riječima, takozvane “udruge civilnog društva” su u stvarnosti agenti krupnog kapitala. Sam Faktograf financira George Soros, jedan od najvećih aktivnih protivnika demokracije.

No sam Facebook napada civilno društvo koje Faktograf navodno brani. Još 2017. je Facebook blokirao Bujanca, Narod.hr, Maxportal, te obrisao tekst Željke Markić o generalu Praljku. Faktograf kao takav se neskriveno koristi ljevičarskim izražajem, pišući kako “Tema su migranti i izbjeglice, skupina ljudi koju proizvođači dezinformacija najrađe eksploatiraju u svrhu širenja mržnje i straha.“. Da je Faktograf imalo nepristran, shvatili bi da i ljevica širi mržnju i strah – razlika je samo u meti; te da mržnja i strah nisu uvijek neopravdani. Gong, udruga koja je pokrenula Faktograf, nastoji ograničiti pravo na referendume, i time zapravo potkopati demokraciju.

Osim što piše lažne vijesti, Faktograf također cenzurira raskrinkavanje lažnih vijesti od strane politički nepodobnih portala. Tako je cenzurirao Narod.hr prilikom njihovog raskrinkavanja lažnih vijesti o odlasku Hrvatica na pobačaj u Sloveniju. Ocijenivši raskrinkavanje samo kao “lažno”, Faktograf je naveo Facebook da tekstu Naroda.hr ograniči doseg. Faktograf je odbio povući ocjenu, unatoč argumentima, dok god je Narod.hr nastavio odbijati “prilagoditi” vijest Faktografovim ideološkim standardima. Niti je to bio jedini put da je Narod.hr cenzuriran. Cenzuriran je također i portal “Istinom protiv laži“.

Time Faktograf zapravo napada samu demokraciju, vrijednost koja je zaštićena Ustavom Republike Hrvatske. No što učiniti?

Komentari

Najnovije