Ove godine u prosincu bit će obljetnica obraćenja odnosno KRŠTENJA jednog od najvećih zagovornika i izvršitelja abortusa u povijesti – dr. Bernarda Nathansona, američkoga liječnika koji je 2011. umro u 84. godini života.

Nakon što je 1979. izvršio posljednji pobačaj i deklarirao se u javnosti kao protivnik tih teških čina, Nathanson je 1985. snimio film Nijemi krik koji prikazuje ultrazvuk djeteta u utrobi kako nestaje pod instrumentima liječnika koji vrši pobačaj.

Slično se ponavlja i u dokumentarnom filmu Pomrčina uma, u kojemu se vrlo jasno iznose i objašnjavaju različiti postupci pobačaja. Objavio je također nekoliko vrlo utjecajnih knjiga, uključujući Aborting America, napisanu 1979. zajedno s Richardom Ostlingom, tada novinarom časopisa Time za vjerska pitanja, u kojoj je razotkrio prijetvorne i nečasne početke pokreta u prilog pobačaja ter opovrgao argument kako pobačaj nije štetan za ženu.

U više je navrata priznao kako je, zajedno s drugim zagovornicima pobačaja, šezdesetih godina prošloga stoljeća lagao o broju žena koje su u to vrijeme umrle uslijed nelegalno izvršenih pobačaja, povećavajući brojku sa svega nekoliko stotina na čak 10.000, kako bi stekli pristaše za svoju stvar – legalnost pobačaja! U svojoj autobiografiji iz 1996. godine nazvanoj Božja Ruka, ispričao je svoju priču o putovanju od zagovornika do protivnika pobačaja, rekavši kako su ga slike nove ultrazvučne tehnologije sedamdesetih uvjerile kako je i nerođeno dijete već čovjek.

Iznoseći goleme izazove vezane uz ponovno uspostavljanje etike koja štiti nerođeni život, zapisao je: “POBAČAJ danas predstavlja čudovište tako nezamislivo golemih razmjera ter je čak i sama pomisao natjerati ga natrag u kavez… neizrecivo apsurdna. Pa ipak, upravo je to naša zadaća – pravi ‘herkulovski’ podhvat.” Sa žaljenjem je, također, ustvrdio: “Ja sam jedan od onih koji su pridonijeli nastupanju ovoga barbarskoga doba.

” Nathanson je svjedočio da je, kao ravnatelj različitih bolnica, “odgovoran” za 60.000 pobačaja, dok je buduće liječnike uputio u vršenje daljnjih 15.000 pobačaja, a sam je izvršio 5.000 pobačaja, uključujući i jedan vlastita djeteta što ga je s tadašnjom djevojkom začeo u šezdesetima.

Gotovo puno desetljeće nakon što je postao protivnik pobačaja, Nathanson se deklarirao kao nevjernik, ali je prije dvadeset godina – 8.12.1996. u 7,30 – primio katoličko krštenje iz ruku kardinala Johna O’Connora, na svetoj misi u njujorškoj katedrali Sv. Patrika. Od kardinala je također primio prvu svetu pričest i potvrdu. O svome je krštenju rekao: “U meni je vladala prava bujica osjećaja, a onda je nastupilo ozdravljenje, kada me dotakla voda.

Oko sebe sam čuo same blage glasove i doživio neizreciv mir. Napokon sam pronašao svoje utočište.” Među koncelebrantima na svetoj misi bio je i otac C. John McCloskey, svećenik kongregacije Opus Dei, koji je Nathansona prethodnih godina upućivao u katoličku vjru. “Bio je pravi prorok protiv pobačaja”, izjavio je poslije o. McCloskey. “Vidio je nastupanje sveukupne kulture smrti ter je bio svjestan kako je pobačaj samo ‘vrh ledenoga brijega’.” Nathanson je o. McCloskeya povrjemeno posjećivao gotovo čitavo desetljeće, a onda je jednoga dana godine 1994. jednostavno izjavio kako želi postati katolik.

U cijeloj toj ‘priči’ odnosno drami ima još jedna čudesna neobičnost – Nathansonova je krsna kuma bila Joan Andrews Bell, koja je od više od godinu dana ležala u zatvoru jer je blokirala ulaze u ustanove u kojima su se vršili pobačaji. Imala je prilike s Nathansonom razgovarati telefonom u veljači 2011., kada je već jedva imao snage izgovoriti nekoliko rečenica.

“Rekao je kako moli za nas, a ja sam uzvratila kako ga volimo ter kako i mi molimo za njega.” posvjedočila je. “Pamtit ćemo ga kao vrlo snažnog zagovornika nerođenih beba. Jedna se činjenica isticala, kroz sve ove godine što sam ga poznavala: duboko je žalio zbog svega što je učinio u prilog pobačaja. Sjećam se kako je postio; jako je puno postio kako bi dao naknadu za ono loše što je učinio.” Rekla je kako je imao “duboko i nježno srce,” ter je, jednom uvidjevši istinu o pobačaju, bio odlučan zaustaviti ga.

“Bio je poput Sv. Pavla – nekoć velikoga progonitelja Crkve, koji je, ugledavši svjetlo Kristovo, postao možda i najveći apostol Evanđelja. Dr. Nathanson bio je takav nakon svoga obraćenja. Išao je po čitavome svijetu i govorio o nerođenim bebama i zlu pobačaja. Bilo je divno iskustvo biti njegova krsna kuma i gledati kako se sve više i više približava Kristu.” Nathansonova je autobiografija objavljena na hrvatskom jeziku 2009. pod naslovom IZ SMRTI U ŽIVOT.

Smatram da bi je svatko normalan i pismen, bez obzira na svjetonazor – trebao pročitati! Na poleđini omota te sjajne knjige stoji: Dr. Bernard Nathanson je bio jedan od utemeljitelja Nacionalne akcijske lige za pravo na abortus i bitno je pridonio legalizaciji pobačaja u Americi. Tijekom svoje karijere izvršio je na tisuće abortusa (uključujući i onaj vlastitog djeteta) ter je bio ravnatelj najveće klinike za abortuse na svijetu, preuzevši odgovornost za preko 75.000 pobačaja.

Židovskih korijena, ali ateističkog svjetonazora, dugi niz godina smatrao je svaku ideju o Bogu suvišnom, istodobno nimalo ne sumnjajući u opravdanost svojega rada koji mu je osiguravao ugled i donosio visoke prihode. Započevši svoj put nutarnje preobrazbe, shvatio je da svako živo biće ima pravo na život. Prestao je raditi abortuse i postao jedan od predvodnika pro-life pokreta.

Svjetsku javnost je posebice šokirao filmom Nijemi krik u kojemu je po prvi put uz pomoć ultrazvuka zorno prikazao što se događa tijekom abortusa. S vrjemenom, ne samo što je promijenio svoj stav prema pobačaju, nego je nastavio svoju duhovnu potragu. Shvativši da se potpuna istina o čovjeku i životu nalazi samo u Isusu Kristu, na koncu je prigrlio vjeru ter je kršten u Katoličkoj Crkvi.

Tako je ova knjiga više od surovo iskrene autobiografije: ona je povijest razvoja moralnog relativizma u medicini i društvu općenito kao i “insajderska” kronika političkih i medijskih manipulacija kojima se taj relativizam nastoji svima nametnuti. Zbog svega navedenog ne čudi da ovu knjigu mnogi drže jednom od najznačajnijih autobiografija 20 stoljeća…!

Za kraj, evo samo dva ‘priloga’ akciji ZA ŽIVOT: – 1. Čovjek koji se rodio s prirođenim glaukomom, i koji je oslijepio u dvanaestoj godini, danas globalno poznati pjevač Andrea Bocelli – prisjeća se kako su liječnici njegovoj majci preporučili neka “pobaci dijete” jer neće biti rođeno zdravo. No “ta je mlada hrabra supruga odlučila ne pobaciti, i djetešce se rodilo…

Slobodno me nazovite pristranim, ali osobno smatram da je ispravno odlučila!” – kaže Bocelli. 2. Na medicinskom fakultetu pita profesor studente što bi učinili u jednoj veoma delikatnoj situaciji. Studenti slušaju s najvećom pozornošću, a profesor vrlo dramatično iznosi “slučaj”: – Majka ima tuberkulozu, a otac boluje od sifilisa i uz to je alkoholičar.

Obitelj jedva spaja kraj s krajem jer već žive u bijednim uvjetima. Majka je ponovno trudna. Što biste preporučili, kako biste vi postupili? – upita profesor. – Pobačaj! Pobačaj…! – odgovaraju gotovo uglas svi studenti bez razmišljanja. Nato im profesor, ozbiljno spustivši glas, s prikrivenim smiješkom odgovori:

– Čestitam – upravo ste ubili Ludwiga van Beethovena! Autor. Don Anđelko Kaćunko

 

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!