Srijeda, prosinac 11, 2019

DODIJELJENE NAGRADE I PRIZNANJA HRVATSKOG DRUŠTVA KATOLIČKIH NOVINARA Nagrada za životno djelo fra Boni Zvonimiru Šagiju

Iz dana u dan s internetskih stranica, TV ekrana i s radio valova zapljuskuju nas vijesti eksluzivnoga sadržaja, a koje su često uzrok lošeg raspoloženja kod ljudi. Nije problem u ekskluzivnosti, nego u činjenici da mnogobrojni mediji traže ekskluzivnost u vijestima negativnog karaktera i to pokušavaju plasirati u javnost. Time stvaraju još sumorniju sliku. A stanje nije uvijek baš tako crno. Postoje i oni primjeri novinara i medija koji čovjeku nude informaciju baziranu na istini. Neki djeluju samostalno, a neki su okupljeni oko Hrvatskog društva katoličkih novinara(HDKN) i u javnost pokušavaju istinom informacijom vratiti pozitivu u sveopćem životu. Neki su među njima postali sinonim novinarstva i kroz dugogodišnji period rada u novinarstvu stekli su prepoznatljivost i simpatije kod većeg broja čitatelja, slušatelja ili gledatelja. Prisjetimo se samo nekih ( Augustin Bašić, Tonči Trstenjak, Siniša Kovačić, Neno Kužina, dr. Tanja Baran, Vlado Čutura, Mario Raguž, fra Ivan Bradarić, Tanja Popec,…). Mnogo ih je i teško ih je sve nabrojati na jednom mjestu. Oni i mnogobrojni drugi kolege brane boje novinarske profesije i svojim primjerima potiču mlade na bavljenje profesijom sa “sedam kora” na način da promiču osnovni postulat novinarskog posla bez kojega taj posao i gubi smisao.

Bilo je ugodno biti nazočan ovogodišnjoj dodjeli nagrada u organizaciji HDKN, a koja je upriličena sinoć u “Plavoj dvorani” Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu. Pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija mons. dr. sc. Ivan Devčić. Obraćajući se nazočnima preuzvišeni otac nadbiskup je kazao kako je novinarstvo u službi istine, a koja će nas na kraju osloboditi. Dao je moralni poticaj svima onima koji baveći se novinarstvom njeguju istinu u duhu kako ju tumači katolička Crkva. Potom je sve nazočne pozdravila predsjednica HDKN dr. sc. Suzan Peran, kratko prolazeći kroz povijesni put društva i njegove ciljeve.

Nazočnima se prigodnim predavanjem na temu “Novinarstvo pred izazovom lažnih vijesti” obratila doc. dr. sc. Jelena Jurišić, profesorica Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koja se dotaknula gorućeg problema i pošasti ovog vremena, lažnih vijesti, koje nemaju utemeljenje u stvarnim događajima, ali imaju razornu moć na društvo u kojemu živimo.

Potom se prešlo dodjeli priznanja i nagrada društva. Nagradu za životno djelo dobio je poznati i priznati teolog i novinar fra Bono Zvonimir Šagi, koji je tijekom svojega života baveći se novinarstvom na vjerodostojan način pronosio i prenosio istinu pišući kolumnu za obiteljsku reviju Kana te mnogobrojne druge medije, ali je mnogim mladim kolegama, koji su imali prigodu živjeti u njegovoj blizini, bio svojevrsni savjetnik i potpora u novinarskom radu. Sjećam se svojega boravka u Kapucinskom samostanu u Varaždinu i toplih riječi patra Šagija s pregršt dobronamjernih savjeta i prijedloga za moj budući rad.

Godišnju nagradu dobio je Marin Miletić, koordinator Radio Skauta, Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije. Nagradu za mlade novinare, koja je u program nagrada HDKN uvrštena prije nekoliko godina, ove godine dobila je studentica treće godine povijesti i komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Klara Jakobović, dok je nagradu za mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem dobila mrežna stranica Hrvatske redovničke konferencije www.redovnistvo.hr.

Priznanja za dugogodišnji rad ovom prigodom dobili su: Glasnik sv. Josipa – list štovatelja sv. Josipa za 145 godina od utemeljenja, Kršćanska sadašnjost za 50 godina od utemeljenja, “Vijesti” Informativno glasilo Hrvatske redovničke konferencije za 45 godina izlaženja, “Živa zajednica” Mjesečnik hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj za 40 izlaženja, potom “Franjevačka revija “Svjetlo riječi” list za vjeru, društvo i kulturu, Informativna katolička agencija za 25 godina postojanja, Emisija Hrvatskog katoličkog radija “Sacro ritam” za 20 godina psotojanja, Radio Marija Srbije za 15 godina emitiranja, “Prilika” Mjesečni magazin “Glasa Koncila” za deset godina izlaženja, “Drinske mučenice” Informativni bilten za promicanje kauze službenica Božjih s.- Jule Ivanišević i četiriju susestara za 10 godina izlaženja, te udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” za 10 godina medijskog djelovanja.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Bogoslovni oktet Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu pod ravnanjem časnog gospodina Ivona Fabijanca, dok je cjelokupni program vodila Ivana Šimunić.

Anto Pranjkić/ Priznajem.hr

Komentari

Komentari