Brat poginulog vukovarskog branitelja: ‘Dok sam živ, neće biti ćirilične ploče u Vukovaru’

Podijeli

Zastupnik Miro Bulj (Most) i vanjski članovi saborskog Odbora za ratne veterane ustvrdili su u utorak da prijedlog zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta ne donosi ništa novo, da je izrađen za predizborne potrebe te da u tom gradu neće riješiti problem s ćirilicom.

Predloženi zakon nema sadržaja koji je imala peticija u kojoj je prikupljeno 700 tisuća potpisa da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, rekao je Bulj na sjednici Odbora ističući da zakon ne rješava jedan od ključnih problema – korištenje ćirilice u tom gradu.

Na tom je tragu i razmišljanje vanjskog člana Odbora Željka Poljaka, koji je poručio da “ćirilična dvojezična ploča – dok je živ – neće biti postavljena na policijsku upravu”. On je brat pokojnog Ivice Poljaka-Sokola koji je poginuo u Vukovaru, 6. studenoga 1991. godine.

“Kad bude, jamčim vam da ću je razbiti”, izjavio je Poljak. Podsjetio je da sve braniteljske udruge nisu bile upoznate sa zakonom i da će u Vijeću za domovinski pijetet branitelji činiti manjinu – od 17 mjesta imat će tri, a o svemu će odlučivati politika.

Culej: “Vukovar je hrvatski Alamo”

Pitanje ćiriličnih ploča u Vukovaru muči i Đuru Škvorca, vanjskog člana Odbora. Je li bilo načina da se, na neko vrijeme, napravi iznimka za Vukovar, upitao je Škvorc i poručio kako nitko nije protiv suživota.

Ne određujući se prema tom zakonu, Stevo Culej (HDZ) je poručio kako će Vukovar biti mjesto posebnog pijeteta kad na školi u Borovu Selu bude natpis da je tu bio koncentracijski logor i kad ne bude spomenika organizatoru srpske pobune Vukašinu Šoškočaninu.

“Vukovar je hrvatski Alamo velikosrpske agresije”, rekao je Culej.

Bulj je prozvao predsjednika Odbora Josipa Đakića (HDZ), tvrdeći da se njime koristi za političke svrhe te ga je pitao zašto odgađa tematsku sjednicu. Ustvrdio je kako je Vukovarsko-srijemska županija, kao vlasnik, uništila vukovarsku bolnicu koju će, po predloženom zakonu, preuzeti država.

Neka onda država preuzme i kninsku, zatražio je Bulj.

Đakić mu je spočitnuo kako je, optužujući županiju, zapravo optužio ravnateljicu bolnice, ratnu heroinu Vesnu Bosanac, što je Bulj odlučno opovrgnuo.

Predsjednik Odbora pohvalio je zakon i rekao da su u njegovoj izradi sudjelovali mnogi te da je “izbrušen na najvišem nivou”. Ne služite se floskulama i neargumentiranim stvarima, poručio je Bulju.

Pohvalama su se pridružili i drugi HDZ-ovi članovi, pa je Željko Raguž istaknuo da je zakon “veliki, pozitivan iskorak za Hrvatsku u identitetskoj dimenziji”, a Ante Plazonić prozvao je Bulja za politikantstvo.

Predloženim zakonom žele se očuvati trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara te potaknuti razvoj grada. Zakonom se definira pojam posebnoga domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja.

Komentari

Najnovije