Subota, 8 kolovoza, 2020

ALARMANTNO IZVJEŠĆE Od poljoprivrede odustalo milijun mladih poljoprivrednika u Europi

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvitak Marijana Petir uključila se u raspravu o Izvješću kojega je sastavio talijanski zastupnik Nicola Caputo u ime Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. Caputo je naglasio kako je samo 6% od ukupnog broja upravitelja poljoprivrednih gospodarstava mlađe od 35 godina, više od polovice starije od 55 godina dok među državama članicama postoje velike razlike. U Izvješću stoji i alarmantan podatak kako je samo od 2007. do 2017. godine od bavljenja poljoprivredom od strane mladih poljoprivrednika odustalo njih oko milijun.

Zastupnica Marijana Petir je u svojoj raspravi osvrnula se na napuštanje ruralnih sredina kazavši:

– Mladi ljudi diljem Europe napuštaju ruralne sredine čime se dovodi u pitanje proizvodnja hrane i opstojnost ruralnog prostora. Potrebno je ruralne sredine učiniti poželjnim mjestom za život a poljoprivredu atraktivnim zanimanjem ukoliko doista želimo da se dogodi generacijska obnova koja je temelj budućnosti europske poljoprivrede, istakla je tijekom rasprave zastupnica Petir, koja također smatra kako je potrebna i bolja potpora od one koju danas imaju mladi poljoprivrednici kroz dodatnu mobilizaciju financijskih instrumenata u drugom stupu.

– Nemogućnost pristupa poljoprivrednom zemljištu, kasni prijenos vlasništva nad poljoprivrednim gospodarstvom, nedostupnost kredita po povoljnoj kamati i nepoštena trgovačka praksa prepreke su u poslovanju mladih poljoprivrednika, koje moraju biti hitno otklonjene, kaže Petir.

Prema njoj svi bi mladi poljoprivrednici trebali imati istu startnu poziciju bez obzira iz koje države članice dolaze. Kao rješenje ona vidi omogućavanje pristupa financijskim instrumentima i kreditima pod istim uvjetima i kamatnim stopama. Petir smatra da će se uvođenjem odgovarajućih programa koji će potaknuti raniji prijenos vlasništva nad poljoprivrednim gospodarstvima, može se pomoći mladima da ranije uđu u posao, a starima da imaju dostojanstvenu starost.

Ured gospođe Petir izdao je i Priopćenje za javnost u kojem, između ostalog, stoji, kako generacijska obnova mora biti jedan od ključnih prioriteta zajedničkog političkog okvira i za nacionalne strategije. Kaže se još kako poticanje generacijske obnove jeste neizostavan preduvjet za očuvanje poljoprivrede u cijeloj Europskoj uniji i održanje privlačnosti i vitalnosti ruralnih područja, posebno poticanjem raznolikosti poljoprivrednih gospodarstava i promicanjem održivih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari