THE WALL STEET JOURNAL “Dubrovnik: zimski bijeg u voljenu ljetnu destinaciju”

"Festival je ubrizgao vrevu u stari grad, koju Dubrovnik ne pamti još od razdoblja prije ranih 90-ih godina; dodano je više zimskih izravnih letova (među ostalima iz Londona i Frankfurta); i više hotela odlučilo je održavati svjetlo zimske sezone, nudeći dramatično niže cijene."

Izvor: wsj.com/ilustracija: priznajem.hr

Poznata novinarska kuća The Wall Street Journal posvetila je veliki članak Dubrovniku, kao poželjnoj zimskoj destinaciji. Nazivajući taj predivni hrvatski grad “magnetski privlačim srednjovjekovnim gradom Hrvatske”, The Wall Street Journal preporuča svojim čitateljima Dubrovnik, kao novo zimsko odredište.

U poetskom maniri autor članka započinje opisivanje Dubrovnika riječima:
“Stajao sam na gustim, impozantnim zidinama ovog hrvatskog srednjovjekovnog grada koji je gledao na ruševne crvene popločane krovove, svjetlucavi, zimski Jadran. Onda sam okrenuo pogled prema Stradunu, široku, pješačku ulici od vapnenca koja još od 13. stoljeća prolazi kroz zidani grad i glavnu gradsku šetnicu. Neki su ljudi razgovarali međusobno; ostali su se polako spuštali niz ulicu…” Ali autor primjećuje da nešto nedostaje. Nedostaje ona vreva turista, kruzeri koji se izdižu na pučini. Tvrdi da je na to bio upozoren od strane dobrih prijatelja, koji su mu pomalo imperativno sugerirali: “Ne prilazi Dubrovniku zimi, depresivan je.”

“Ali ove godine je drukčije”, kaže autor. Ove godine u Dubrovniku traje zimski božićni sajam od prosinca do siječnja. Na festivalu nastupaju brojni glazbenici, ulicom su nanizani štandovi sa hranom i pićem.

“Festival je ubrizgao vrevu u stari grad, koju Dubrovnik ne pamti još od razdoblja prije ranih 90-ih godina; dodano je više zimskih izravnih letova (među ostalima iz Londona i Frankfurta); i više hotela odlučilo je održavati svjetlo zimske sezone, nudeći dramatično niže cijene.”, kaže autor.

Ali ipak nije sve otvoreno, dosta restorana je ranije zatvoreno, pristup starom gradu je ograničen, jedino što još može spriječiti putnika u ovaj grad su moguće niske temperature, jer kako autor kaže, Dubrovnik je prošle godine “bio prekriven snijegom”. Ali bez obzira na sve, autor se ipak odlučio za Dubrovnik.

Autor se susreo sa bivšim gradonačelnikom Androm Vlahušićem koji je i začetnik Zimskog festivala, te je Vlahušić tom prigodom rekao “Ne trebamo više ljetnih turista, zato sam i osmislio zimski festival.”

Lokalno stanovništvo nije odmah prihvatilo festival

“Kad su se prije dvije godine pojavili kiosci za hranu i piće na Stradunu, dugačko tisuću metara, te se tom prigodom prodavalo sve od kobasica iz Slavonije, regije sjeveroistočne Hrvatske, svježe stisnutih kamenice iz Stona, obližnjeg primorskog grada – mnogi lokalni stanovnici su reagirali kao da je počinjeno krivovjerje.”, tvrdi autor.

Na sve to Vlahušić je autoru članka rekao: “Znam da je Stradun kao duhovno mjesto za Dubrovčane. No, u srednjem vijeku, Stradun je bio trgovačka ulica. Bilo je voća, povrća i stoke za prodaju. Ovo je svojevrsni povratak na to – ali samo kratko vrijeme.”

 

 

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.