“U ono vrjeme dođe Isus iz Nazareta Galilejskoga, te ga Ivan krsti u Jordanu. I odmah, dok je izlazio iz vode, vidje gdje se otvaraju nebesa i Duha poput goluba gdje silaze na njega. Dođe glas s neba: „Ti si sin moj, Ljubimac, koji mi je mio!” (Mark 1:9-11)
Velik si, Gospodine, i čudesna su djela Tvoja, i nikakva riječ nije u stanju opjevati čudesa Tvoja. Stoga Ti Sam, čovjekoljubivi Carju, dođi i sada, silaskom Svetoga Duha Tvoga, i posveti ovu vodu. I daj joj milost iskupljenja, blagoslov Jordana, učini je izvorom nepropadljivosti, darom posvećenja, otpuštanjem grijeha, ozdravljenjem od bolesti i neduga, uništenjem demona, nepristupačnom neprijateljskim silama, ispunjenom anđeoskom moći. Neka bježe od nje oni koji napadaju Tvoje stvorenje; jer Ime Tvoje Gospodine, divno i slavno, i strašno neprijateljima, mi zazvasmo.

Gospodine Bože naš, veliki u mudrosti i čudesan u djelima, Tvorče sve vidljive I nevidljive prirode, koji čuvaš zavjet svoj I milost svoju onima koji Te ljube I drže zapovjesti Tvoje, i primaš suze žalosnice od svih što su u nevolji; jer si se zbog toga i utjelovio u obličju sluge, ne plašeći nas priviđenjima, nego darujući istinsko zdravlje čovjekovom tijelu i govoreći: “Eto, ozdravio si! (Iv 5,14), i “Idi i odsada više nemoj griješiti.” (Iv 8,11).
Bivajući Vječan, i Bespočetan, i Neizrecivi, Ti si se Bože, spustio na zemlju “oplijenivši” samog sebe, uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan, obličjem čovjeku nalik, ponizio si samog sebe, bivši poslušan do smrti, smrti na križu, (Fil 2,7), jer, zbog samilosti svoga (božanskog) milosrđa, Gospodaru, nisi mogao (više) promatrati kako đavao muči ljudski rod, već si došao, i spasio si nas.
Da, Gospodaru, mi ti se molimo: posjeti našu nemoć, Predobri, i milošću svojom iscijeli naše bolesti duše i tijela:
Spomeni, Gospodine, i one što nas mrze i one što nas vole, našu braću i sestre što služe i sve koji su nama nedostojnima zapovjedani da se molimo za njih.

Kada si se, Gospode, krstio na Jordanu, objavi se Trojstvo dostojno klanjanja. Jer Otčev glas svjedočiše za Tebe, nazivajući Te ljubljenim Sinom, a Duh u liku goluba potvrđivaše istinitost riječi. Objavio si se, Hriste Bože i prosvijetlio svijet, slava Tebi!

HRVATSKI ARHIEPISKOP †ALEKSANDAR

 

 

 

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!