Zagreb, 12.06.2017. - Davor Ivo Stier dao je izjavu za medije u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Na fotografiji Davor Ivo Stier. foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ml

U kratkoj političkoj povijesti, od tek  četvrt stoljeća, naše mlade domovine Republike Hrvatske, zbog jedne velike  neobičnosti,  ističu se dva imena.

Naviknuti smo da je najčvršće ono neizgovoreno geslo svakog političara, a koje je sve izraženije nakon dvijetisućite  godine: „Sve za fotelju, fotelju nizašto!“

Vidjeli smo to, ne tako davno, na primjeru psihijatra Bože Petrova. Taj niti na toalet nije otišao prilikom zadnjeg zasjedanja Sabora u svom mandatu, sve kako mu ne bi fotelja, kakvom slučajnom procedurom, izmakla u  tih pet minuta odsustva, iako su mu sve vrijeme bila puna usta priča kako njemu i njegovoj opciji nije do fotelja.

Drugi  primjer čuvanja fotelja po svaku cijenu je ova najnovija perverzna koalicija HDZ-a i HNS-a. Nema tog stava ni morala, koji bi bio jači od ljubavi nekih saborskih zastupnika prema fotelji. Nisu svi takvi, ali većina je. Koliko god nam  objašnjavali i opravdavali, ovaj neprirodni spoj, on nam sve više liči na upravo rođenu nakazu.

Dva, za ovakve prilike,  sasvim neobična političara, postupila su suprotno. Dali su ostavke. Ne silom, ne zbog pritisaka, ne žaleći za već osvojenom foteljom, već slobodnom voljom iz vlastitog uvjerenja.

Dražen Kalođera, ekonomist, ministar za koordinaciju gospodarskog razvitka i preobražaj vlasništva u prvoj hrvatskoj Vladi. Bio je zagovornik pretvaranja tadašnjeg društvenog vlasništva u dioničarsko , koje bi se onda po određenom ključu, podijelilo na građane hrvatske.   Predložio je  svoj model  privatizacije, a kada isti nije prihvaćen, dao je ostavku, smatrajući to svojom časnom dužnošću.

Bio je to veliko iznenađenje i  popriličan šok za sve. Dugo se tako nešto nije moglo ni zamisliti, sve do, prije nekoliko dana.

Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova u Plenkovićevoj Vladi, nezadovoljan HDZ-ovom upravo sklopljenom koalicijom s Hrvatskom Narodnom Strankom, koja, ruku na srce, nije ni hrvatska, ni narodna, već je stranka potpuno različitog programa i svjetonazora, nego što je onaj zapisani u statutu HDZ-a.

Kako vidimo, ostavka ministra Stiera nije prva ostavka jednog ministra u hrvatskoj vladi, ali je, bar koliko mi je poznato, prva ostavka ministra koji svira slavonsku tamburicu.

U to smo se mogli uvjeriti pregledom kratkog videa kojeg je, na svojoj stranici  objavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Vidjeli smo već mnogo puta da aktualni političari više uživaju u performansima kojekakvih cajki pevaljki, nego u ljepotama izvorne hrvatske pjesme.

Nadajmo se da će nam se u budućnosti posrećiti još koji ministar glazbenik,a sad već bivšem ministru. Stieru možemo samo poručiti:

“ Davore, ne mijenjaj svirku!“

VIDEO

Prati nas i ne propusti ekskluzive!