Završetkom faze validacije i evaluacije ponuda izrađena je Studija izvodljivosti za donošenje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona (VBA).

Republika Hrvatska nalazi se pred jednom od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata – o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora.

Zrakoplovstvo u Domovinskom ratu stvaralo je prevagu i pobjede, a ulaganje u borbene avione danas investiranje je u sigurnost Hrvatske te stvara preduvjet stabilnosti države i budućeg gospodarskog razvoje. 

Odluka o pokretanju procesa nabave borbenih aviona novije generacije odgađana je petnaestak godina, a konkretni koraci napravljeni su ove godine izradom taktičko-tehničke studije i upućivanjem zahtjeva za ponudom za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Sukladno upućenom zahtjevu do 3. listopada 2017. zaprimljeni su odgovori na zahtjev za ponudom od ponuditelja:  Helenske Republike, Države Izrael, Kraljevine Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Ponuditelji su države sa snažnom obrambenom, tehnološkom i industrijskom osnovom koje pružaju mogućnost tehnološkog i industrijskog razvoja Republike Hrvatske, povećanja zaposlenosti i investicija u hrvatsko gospodarstvo. Radi se o visoko razvijenim tehnološkim rješenjima, prijenosu znanja i iskustava koja otvaraju mogućnost razvoja deficitarnih industrijskih sektora direktno povezanih s nabavom aviona.

U skladu s planiranom dinamikom, 30. studenoga 2017. završena je faza validacije i evaluacije četiri pristigle ponude od strane Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Završetkom faze validacije i evaluacije ponuda od strane Stručnog tima izrađena je Studija izvodljivosti koja je temelj za proces donošenja odluke na državnoj razini. 

Koraci u procesu donošenja odluke na državnoj razini uključuju mišljenja Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, čiji su članovi: predsjednica RH, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade RH, ministar nadležan za poslove obrane, ministar nadležan za  vanjske poslove, ministar nadležan za financije, načelnik Glavnog stožera OS RH, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora, savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za poslove obrane. Zadnji korak u procesu je Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koju donosi Vlada Republike Hrvatske. 

Nakon završetka procesa donošenja Odluke, javnost će pravodobno biti obaviještena.

Izvor: MORH

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!