Bez obzira koliko su puta ljudi upozoreni, najčešće lozinke koje se koriste su imena kućnih ljubimaca, datumi rođenja i slično, što u određenoj mjeri olakšava hakerima krađe identiteta i ostalih izvora problema. To je jedan od razloga zašto je Microsoft pozvao da se lozinka kao sigurnosna mjera i provjera izbaci iz uporabe.

Tako na Microsoftovom blogu tvrde da su lozinke upotrebljavane iz najranijih dana računalstva jednostavno zastarjele i izgubile svoju korisnost. A to što ih redovito mijenjamo u neki drugi komplicirani niz teksta i dalje nije najbolje ili najsigurnije rješenje.

Bret Arsenault, korporativni potpredsjednik i glavni šef za sigurnosti u Microsoftu, rekao je: “Već nekoliko posljednjih desetljeća, IT industrija je usmjerena na osiguravanje uređaja, i to bi trebalo promjeniti. Trebali bismo se usredotočiti na osiguranje pojedinaca, tj. korisnika, a najbolje rješenje za to je da sam korisnik postane lozinka.”

 GFI Banner1

Jedan od Microsoftovih odgovora na ovu problemtiku sa zastarjelim lozinkama je Windows Hello, koji potvrđuje identitet korisnika pomoću lica, otiska prsta, ili čak skeniranja irisa oka. Microsoft kaže da se ova tehnologija već neko vrijeme koristi od strane većine njihovih zaposlenika.

Microsoft je također prisutan i na upravnom odboru FIDO-a. “Fast Identity Online Alliance” koji radi s vodećim tvrtkama u industriji, uključujući Intel i Google, kako bi razvili specifikacije i certifikate za tehnologiju zamjene lozinke kao što su USB tokeni, biometrika i mobilna rješenja.

 

Ali Windows Hello nije nepogrešiv, barem na starijim inačicama operacijskog sustava. Prošlog je tjedna njemačka sigurnosna tvrtka SYSS otkrila da bi mogla izigrati tehnologiju prepoznavanja lica pomoću ispisane fotografije glave sa printera.

Druga velika tvrtka koja gura biometrijski sustav autentifikacije je, naravno, Apple. Unatoč nekoliko primjera izigravanja njegovog Face ID sustava, koji je prevaren fotografijama i rođacima korisnika, ovaj sustav se i dalje razvija i očekuje se da će doći i na druge uređaje tokom ove godine.

D.Ž./PC.CHIP

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!