Blažena Anđela iz Folinja: žena, majka, redovnica

Blažena Anđela iz Folinja, franjevačka trećoredica, supruga i majka, jedna je od najvećih mističarki Crkve.

Anđela iz Folinja; Izvor: priznajem.hr

“Ako želiš zadobiti Božje svjetlo, moli! Zadobivši ga, ako ga želiš umnožiti, moli! Hoćeš li vjeru, moli!, nadu, moli!, poslušnost, moli!, čistoću, moli! Hoćeš li bilo koju drugu krepost, moli!”

Ovim riječima blažena Anđela iz Folinja (Foligna), velika mističarka Crkve, opisala je kakav je praktični život svetaca i što oni običavaju od Boga moliti.

Blažena Anđela iz Folinja, franjevačka trećoredica, supruga i majka, jedna je od najvećih mističarki Crkve. Znala je spojiti najvišu kontemplaciju i posvemašnje služenje najzapuštenijima svoga vremena, za koje je podigla »bolnicu«.

Anđela je rođena 1248. godine u gradiću Folignu u Umbriji. Udala se i rodila djecu koju je svu uzorno odgojila. Unatoč tomu, upala je u težak grijeh koji čak ni u ispovijedi nije mogla priznati, pa se u takvom grijehu i pričestila. Savjest ju je počela žestoko proganjati. Kad se napokon ispovjedila, nije izvršila pokoru koja joj se činila pretjeranom. Bio je to sve put pripravljanja velikog obraćenja ove žene koja se nakon muževljeve smrti i zbrinjavanja djece odlučila postati franjevačkom trećoredicom u Asizu.

U ovoj molitvi sebe postavlja pred neizmjer­nu Božju ljubav, te shvaća kako je sama strahovito daleko od te ljubavi.

UČITELJU, NIKAD TE NISAM PRAVO VOLJELA
(Blažena Anđela iz Folinja)

Učitelju, sve ono što kažeš
da nije u tebi u meni je:
jer nikada te nisam pravo voljela,
nego samo sam te držala za šalu,
samo prividno,
nikad ti se nisam htjela stvarno približiti, nikad nisam htjela ponijeti križ
zajedno s tobom.

Nikad ti nisam doista služila,
iz ljubavi prema Tebi,
nego samo s podijeljenim
i nehajnim srcem.

 

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.